Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Go Ahead Eagles

Feiten & Weetjes Ajax - Go Ahead Eagles

Ajax speelt zondag om 14:30 uur thuis tegen hekkensluiter Go Ahead Eagles. In aanloop naar het laatste thuisduel van het seizoen zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij.

* Ajax - Go Ahead Eagles werd 30 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdammers kwamen altijd als winnaar uit de strijd.

* Go Ahead is bij puntenverlies officieel gedegradeerd. Slechts één degradant pakte dit decennium in 34 duels meer punten dan het huidige aantal van de Eagles (23). Dat was Roda JC in het seizoen 2013-2014: 29.

* Eerder dit seizoen werd het in Deventer 0-3 voor Ajax door doelpunten van Davy Klaassen (2) en Nemanja Gudelj.

* Go Ahead Eagles kreeg in de laatste zeven competitiewedstrijden meer doelpunten tegen (24) dan Ajax dit hele Eredivisieseizoen (22).

* De traditionele top-3 verloor in 2017 nog geen enkel punt in thuisduels (22 zeges). Nooit eerder bleven Ajax, Feyenoord en PSV samen zoveel thuisduels na de winterstop zonder puntenverlies.

Marc Overmars begon en eindigde zijn actieve loopbaan bij de Eagles.
Marc Overmars begon en eindigde zijn actieve loopbaan bij de Eagles.

* Go Ahead Eagles-spelers Sam Hendriks, Xandro Schenk en Jarchinio Antonia hebben een verleden als Ajacied. Hendriks speelde zijn enige officiële Ajax-wedstrijd afgelopen seizoen, uit tegen Vitesse. Schenk en Antonia schopten het niet tot Ajax 1. 

* Ajax’ directeur voetbalzaken Marc Overmars begon zijn rijke spelerscarrière in 1990 bij Go Ahead Eagles. In het seizoen 2008-2009 speelde Overmars ook zijn laatste profwedstrijd in dienst van de Eagles.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor beide clubs: o.a. Demy de Zeeuw en Ruud Geels.

* Go Ahead Eagles werd vier keer landskampioen (1917, 1922, 1930, 1933). Ajax veroverde 33 landstitels in de clubhistorie.

* Als Ajax zondag aan de leiding komt, dan heeft dat een speciaal tintje. De Ajacieden hebben dan in alle zeventien thuiswedstrijden in de Eredivisie op voorsprong gestaan. Dat gebeurde in het seizoen 1982-1983 voor het laatst.

* Tegen geen enkele andere club uit de Eredivisie heeft Ajax een langer lopende ongeslagen reeks (31 wedstrijden) dan tegen Go Eagles, dat dertig jaar geleden voor het laatst een puntje afsnoepte van de Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots