Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Go Ahead

Feiten & Weetjes Ajax - Go Ahead

Ajax neemt het zaterdag 20:45 uur op tegen Go Ahead Eagles. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* De eerste editie in de Eredivisie van Ajax – Go Ahead (Eagles werd pas in 1971 aan de clubnaam toegevoegd) werd gespeeld op 10 mei 1964. De Amsterdammers wonnen het duel met 4-2. Sjaak Swart scoorde twee keer.

* Ajax en Go Ahead Eagles troffen elkaar in de hoofdstad voor het laatst op 27 maart 1996. Ajax won die dag met 2-1.

* Go Ahead Eagles duelleerden voor het laatst op 25 maart 2010 in de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. Ajax bereikte in Deventer de bekerfinale na een 0-6-overwinning (foto boven).

* Go Ahead Eagles werd vier keer landskampioen (1917, 1922, 1930, 1933). Ajax veroverde afgelopen seizoen zijn 32ste landstitel in de clubhistorie.

* Ajax’ recordscore op Go Ahead Eagles komt uit het seizoen 1984-1985: 7-2. In het seizoen 1972-1973 wonnen de Amsterdammers al met 6-0.

Ajax boekte op 7 oktober 1984 een fraaie 7-2-overwinning op Go Ahead Eagles. Marco van Basten wordt gestopt door Go Ahead-keeper Paul van Leeuwen. Ajax boekte op 7 oktober 1984 een fraaie 7-2-overwinning op Go Ahead Eagles. Marco van Basten wordt gestopt door Go Ahead-keeper Paul van Leeuwen.

* Zaterdag wordt de 29ste uitvoering van Ajax – Go Ahead Eagles gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdamse club slaagde erin om alle 28 eerdere edities te winnen.

* Ajax slaagde er met 28 zeges altijd in minstens een keer te scoren tegen Go Ahead Eagles.

* Go Ahead Eagles-speler Xandro Schenk heeft een verleden als Ajacied. In het verleden kwamen meer spelers uit voor beide clubs: o.a. Marc Overmars, Demy de Zeeuw en Ruud Geels.

* Ajax besloot zijn laatste vier thuisduels in de Eredivisie met een zege. De Amsterdammers slaagden erin om de laatste veertien thuisduels in de competitie niet te verliezen.

* Go Ahead Eagles incasseerde in zijn laatste tien uitwedstrijden in de Eredivisie minstens een tegendoelpunt.

* Go Ahead Eagles promoveerde afgelopen seizoen vanuit de Jupiler League naar de Eredivisie. De Deventenaren hebben na zeven speelrondes twee punten minder dan Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst