Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Heerenveen

Feiten & Weetjes Ajax - Heerenveen

Ajax neemt het zondag vanaf 16:30 uur in de ArenA op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax is 11 wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen 9 keer en speelden slechts twee keer gelijk. Ajax is als enige ploeg nog ongeslagen na de winterstop.

* Ajax – sc Heerenveen werd 21 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 15 keer, terwijl de Friezen 3 zeges boekten in Amsterdam.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen Heerenveen een gelijkspel op: 1-1. Op 19 april 2013 scoorden Viktor Fischer en Alfred Finnbogason.

* Ajax verloor zijn laatste 9 duels (uit en thuis) niet van Heerenveen. De laatste Friese zege in de ArenA dateert van 31 januari 2009: 0-1. Danijel Pranjic maakte de enige treffer.

* Ajax had dit seizoen in Heerenveen een droomstart. Na een snelle 0-2-voorsprong eindigde het duel in 3-3. Kolbeinn Sigthórsson, Niklas Moisander en Christian Eriksen maakten de Ajax-doelpunten.

In het seizoen 2011-2012 won Ajax de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met 5-1. Kolbeinn Sigthórsson (foto), Toby Alderweireld, Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Gregory van der Wiel scoorden voor Ajax. In het seizoen 2011-2012 won Ajax de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met 5-1. Kolbeinn Sigthórsson (foto), Toby Alderweireld, Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Gregory van der Wiel scoorden voor Ajax.

* De eerste editie van Ajax – Heerenveen werd gespeeld op 21 april 1991. De Amsterdammers wonnen het thuisduel met 4-1. Ron Willems, Michel Kreek en Dennis Bergkamp (2) scoorden.

* Frank de Boer heeft in de Eredivisie 3 keer tegen Marco van Basten gecoacht en het werd 3 keer gelijk. Als voetballer stonden De Boer en Van Basten 10 interlands samen in het veld.

* Ajax hield dit seizoen in 10 van de 23 duels ‘de nul’, het meest van alle Eredivisieclubs. Jasper Cillessen was in die reeks 9 keer Ajax’ doelman. Een keer was Kenneth Vermeer de keeper.

* Nicolai Boilesen is op deze wedstrijddag jarig. De Deense verdediger wordt 22 jaar. Toby Alderweireld was op 2 maart 2013 de laatste Ajacied die scoorde op zijn verjaardag (FC Twente – Ajax 0-2).

* Lasse Schöne was in het seizoen 2005 -2006 speler bij sc Heerenveen. Ajacieden Mitchell Dijks en Joeri de Kamps zijn dit seizoen verhuurd aan sc Heerenveen.

* In het verleden droegen veel speler in hun carrière zowel het Ajax-shirt als het shirt van Heerenveen. Bekende voorbeelden zijn: Ole Tobiasen, Danny Hesp en Klaas Jan Huntelaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Gerard van Hees

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports.