Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Heerenveen

Feiten & Weetjes Ajax - Heerenveen

Ajax neemt het zondag vanaf 16:45 uur in de Amsterdam ArenA op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij. Ook de reünie voor oud-Ajacieden komt aan bod.

* Ajax – sc Heerenveen werd 24 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 18 keer, terwijl de Friezen 3 zeges boekten in Amsterdam.

* Ajax is al 15 Eredivisie-duels ongeslagen tegen Heerenveen. De Ajacieden wonnen hun laatste 6 ontmoetingen (uit en thuis) met de Friese club.  Ajax won nooit eerder 7 duels op rij van Heerenveen.

* Afgelopen seizoen versloeg Ajax sc Heerenveen in de ArenA met 5-2. Viktor Fischer (2), Arek Milik, Amin Younes en Davy Klaassen scoorden op 5 december 2015.

* Het laatste gelijkspel met Heerenveen stamt uit het seizoen 2012-2013: 1-1. Op 19 april 2013 scoorden Viktor Fischer en Alfred Finnbogason. 

* De laatste Friese zege in de ArenA dateert van 31 januari 2009: 0-1. Danijel Pranjic maakte de enige treffer.

* Eerder in dit seizoen won Ajax met 0-1 in het Abe Lenstra Stadion. Davy Klaassen tekende op 27 november 2016 voor de enige treffer.

* Ajax’ recordoverwinning op Heerenveen dateert van 10 november 1993: 8-3. In het bekerduel in het Olympisch Stadion scoorden Finidi George en Stefan Pettersson allebei twee keer.

Ajax versloeg de Friezen eerder in dit seizoen met minimale cijfers: 0-1.
Ajax versloeg de Friezen eerder in dit seizoen met minimale cijfers: 0-1.

* Hakim Ziyech, Lasse Schöne en Daley Sinkgraven zijn oud-spelers van Heerenveen in de Ajax-selectie. Ziyech speelde in 2,5 seizoen in Friesland 38 competitieduels.

* Lasse Schöne was in 2005-2006 speler bij Heerenveen. De Deen speelde geen officiële duels in Friese dienst. Schöne was donderdag nog geschorst in de Europa League-thuiswedstrijd tegen Schalke 04.

* Daley Sinkgraven, die deze editie van Ajax - Heerenveen vanwege een knieblessure zal missen, speelde net als Schöne ook in de jeugdopleiding van Heerenveen. Voor zijn overgang naar Ajax, speelde hij 35 Eredivisie-wedstrijden voor de Friese club (4 goals).

* In het verleden verdedigden veel speler zowel de clubeer van Ajax als Heerenveen. Bekende voorbeelden zijn: Mitchell Dijks, Miralem Sulejmani, Hans Vonk, Ole Tobiasen en Klaas-Jan Huntelaar.

* Hakim Ziyech en Nick Viergever staan op scherp. Bij een gele kaart zijn beide Ajacieden automatisch een duel geschorst. En dat is dus de topper tegen PSV.

* De Ajacieden zijn 14 duels ongeslagen in de Eredivisie. Ajax won zijn laatste 3 optredens en is koploper Feyenoord genaderd tot op een punt.

* Rondom deze editie van Ajax – Heerenveen wordt de jaarlijkse Ajax-reünie voor oud-spelers gehouden. De wedstrijd is een weerzien voor zo’n 130 oud-Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst