Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Heerenveen

Feiten & Weetjes Ajax - Heerenveen

Ajax neemt het zaterdag vanaf 20:45 uur in de Amsterdam ArenA op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax – sc Heerenveen werd 22 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 16 keer, terwijl de Friezen 3 zeges boekten in Amsterdam.

* De eerste editie van Ajax – Heerenveen in de Eredivisie werd gespeeld op 21 april 1991. De Amsterdammers wonnen met 4-0. Ron Willems, Michel Kreek en Dennis Bergkamp (2) scoorden.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen Heerenveen een 3-0-zege op. Lasse Schöne was op 16 februari 2014 maker van alle Ajax-doelpunten.

* Het laatste gelijkspel met Heerenveen stamt uit het seizoen 2012-2013: 1-1. Op 19 april 2013 scoorden Viktor Fischer en Alfred Finnbogason.

* Ajax verloor zijn laatste 10 duels (uit en thuis) niet van Heerenveen. De laatste Friese zege in de ArenA dateert van 31 januari 2009: 0-1. Danijel Pranjic maakte de enige treffer.

* Lasse Schöne was in het seizoen 2005 -2006 speler bij sc Heerenveen. De Deen speelde dat seizoen geen officiële duels in Friese dienst.

Ajacied Ron Willems was op 21 april 1991 een doelpuntenmaker in de eerste editie van Ajax - Heerenveen. Ajacied Ron Willems was op 21 april 1991 een doelpuntenmaker in de eerste editie van Ajax - Heerenveen.

* In het verleden verdedigden veel speler zowel de clubeer van Ajax als Heerenveen. Bekende voorbeelden zijn: Miralem Sulejmani, Hans Vonk, Gerald Sibon, Ole Tobiasen en Klaas Jan Huntelaar.

* Ajax is acht duels ongeslagen in de Eredivisie. De Ajacieden verloren voor het laatst op 31 augustus 2014. FC Groningen was in de Euroborg met 2-0 te sterk. Sindsdien volgden zes zeges en twee gelijke spelen.

* Scheidsrechter Kevin Blom floot Ajax dit seizoen al twee keer eerder. In september had hij de leiding over Feyenoord – Ajax (0-1) en in augustus was hij scheidsrechter bij AZ – Ajax (1-3).

* In 1993 was Ajax - sc Heerenveen de bekerfinale. In de Kuip versloeg Ajax de Friezen met 6-2. Marc Overmars was twee keer trefzeker in de finale. Edgar Davids, Stefan Pettersson, Dan Petersen en Dennis Bergkamp verzorgden de resterende doelpunten.

* De meest doelpuntrijke editie van Ajax – sc Heerenveen werd gespeeld op 10 november 1993. De uitslag van die bekerwedstrijd was 8-3. In het Olympisch Stadion scoorden Finidi George en Stefan Pettersson allebei twee keer. Frank de Boer, Ronald de Boer, John van den Brom en Dan Petersen scoorden de overige Ajax-treffers.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Erfgoed Ajax

De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.