Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Heracles

Feiten & Weetjes Ajax - Heracles

Ajax neemt het zaterdagavond vanaf 20:45 uur op tegen Heracles Almelo. In aanloop naar de competitiewedstrijd in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* In de Eredivisie slaagde Heracles er slechts een keer in om Ajax in Amsterdam te verslaan. Op 11 oktober 1964 wonnen de Heraclieden met 1-4. Peet Petersen scoorde voor Ajax.

* De eerste editie van Ajax – Heracles in de Eredivisie werd gespeeld op 26 augustus 1962. Ajax won die dag met 1-0. Henk Groot tekende voor de enige treffer.

* In de laatste vier edities van Ajax – Heracles in de Eredivisie slaagden de Almeloërs er niet in te scoren. Ajax maakte maar liefst zeventien doelpunten.

* Afgelopen seizoen won Ajax in de ArenA met 4-0 van Heracles Almelo. Schöne, Sigthórsson, Babel en Eriksen scoorden. Ajax speelde lang met tien man na rood voor Vermeer.

* Ajax kwam in de laatste twee thuiswedstrijden in de Eredivisie niet tot scoren. Het gebeurde nog nooit dat de Ajacieden drie thuisduels op rij niet scoorden.

Ajax won afgelopen seizoen met 4-0 van Heracles (foto Alderweireld); in het seizoen 2011-2012 leverde de thuiswedstrijd tegen Heracles een 6-0-zege op (foto Daley Blind). Ajax won afgelopen seizoen met 4-0 van Heracles (foto Alderweireld); in het seizoen 2011-2012 leverde de thuiswedstrijd tegen Heracles een 6-0-zege op (foto Daley Blind).

* Ajax – Heracles eindigde op 3 februari 2009 voor het laatst in een gelijkspel: 2-2. Na een 0-2-achterstand brachten Miralem Sulejmani en Luis Suarez Ajax toch weer naast de Heraclieden.

* Ajax is al 20 Eredivisiewedstrijden (uit en thuis) op rij ongeslagen tegen Heracles. Van alle huidige Eredivisieclubs zijn alleen de ongeslagen reeksen tegen Go Ahead Eagles (27) en RKC (21) langer.

* Siem de Jong is met zes treffers Ajax’ topscorer in de duels met Heracles. In de clubhistorie scoorden alleen Marco van Basten (8) en Klaas Jan Huntelaar (7) vaker tegen de Almeloërs.

* Lerin Duarte speelde tussen 2011 en 2013 66 Eredivisiewedstrijden voor Heracles (12 doelpunten). Afgelopen augustus maakte hij de overstap van Almelo naar Ajax.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als Heracles. Bekende voorbeelden zijn: Robbert Schilder, Rob Alflen, Geoffrey Castillion en Frits Soetekouw.

* Lesly de Sa, Nicolai Boilesen en Viktor Fischer debuteerden tegen Heracles Almelo in de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees