Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Heracles

Feiten & Weetjes Ajax - Heracles

Ajax neemt het zaterdagavond vanaf 18:30 uur op tegen Heracles Almelo. In aanloop naar de competitiewedstrijd in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax – Heracles wordt voor de 15e keer gespeeld. Ajax won 11 van de 14 thuiswedstrijden tegen de Almeloërs. Op 3 februari 2009 morste Ajax thuis voor het laatst punten tegen Heracles: 2-2. Het was ook het laatste duel waarin Heracles scoorde in de ArenA.

* De eerste editie van Ajax – Heracles in de Eredivisie werd gespeeld op 26 augustus 1962. Ajax won die dag met 1-0. Henk Groot tekende voor de enige treffer.

* In de Eredivisie slaagde Heracles er slechts een keer in om Ajax in Amsterdam te verslaan. Op 11 oktober 1964 wonnen de Heraclieden met 1-4. Peet Petersen scoorde voor Ajax.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen Heracles een 3-0-zege op. Danny Hoesen, Viktor Fischer en Davy Klaassen scoorden. In de uitwedstrijd veroverde Ajax de 33e landstitel in de historie.

* In de laatste vijf edities van Ajax – Heracles in de Eredivisie slaagden de Almeloërs er niet in te scoren. Ajax maakte maar liefst twintig doelpunten. Frank de Boer verloor als coach nog nooit van Heracles in de Eredivisie (7 duels, 5x winst, 2x gelijk).

Ajax versloeg Heracles op 1 april 2012 met liefst 6-0. Zes verschillende Ajacieden scoorden die dag; Kolbeinn Sigthórsson bepaalde de eindstand op 6-0. Ajax versloeg Heracles op 1 april 2012 met liefst 6-0. Zes verschillende Ajacieden scoorden die dag; Kolbeinn Sigthórsson bepaalde de eindstand op 6-0.

* Ajax is al 22 Eredivisiewedstrijden (uit en thuis) op rij ongeslagen tegen Heracles. Van alle huidige Eredivisieclubs is alleen de ongeslagen reeks tegen Go Ahead Eagles (28) langer.

* Lucas Andersen is deze wedstrijddag jarig. De Deen viert zijn twintigste verjaardag. De laatste Ajacied die op zijn verjaardag scoorde was op 2 maart 2013 Toby Alderweireld (Twente – Ajax 0-2).

* In het seizoen 1985-1986 won Ajax beide Eredivisieduels met Heracles (7-0 thuis en 1-8 uit). Van de 15 Amsterdamse doelpunten werden er maar liefst 8 door Marco van Basten gemaakt. Van Basten is met 8 treffers Ajax’ topscorer tegen de Almeloërs.

* Lerin Duarte speelde tussen 2011 en 2013 66 Eredivisiewedstrijden voor Heracles (12 doelpunten). Afgelopen seizoen maakte de middenvelder de overstap van Heracles naar Ajax.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als Heracles. Bekende voorbeelden zijn: Robbert Schilder, Rob Alflen, Geoffrey Castillion en Frits Soetekouw.

* Nicolai Boilesen en Viktor Fischer debuteerden tegen Heracles Almelo in de Eredivisie. Als aanwinst Niki Zimling vandaag zijn Ajax-debuut maakt, is hij de 24e Deense Ajacied in de clubhistorie.

* Heracles verloor zijn eerste vier wedstrijden in de Eredivisie. Het kwam nooit eerder voor dat de Heraclieden hun eerste vijf wedstrijden in de competitie verloren.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (kopfoto), Gerard van Hees