Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Legia Warschau

Feiten & Weetjes Ajax - Legia Warschau

Ajax speelt donderdag vanaf 21:05 uur de thuiswedstrijd tegen Legia Warschau in de zestiende finales van de UEFA Europa League. De Amsterdammers troffen met Ruch Chorzow (foto), in het seizoen 1969-1970, een keer eerder een Poolse opponent. Voor Ajax - Legia Warschau zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij.

* Ajax en Legia Warschau strijden om een plek in de achtste finales van de UEFA Europa League. Beide clubs stonden in de historie nooit eerder tegenover elkaar.

* Legia speelde eerder wel Europese duels met Feyenoord, PSV en FC Utrecht.

* Ajax treft voor de tweede keer in de historie een Poolse opponent. In 1969 trof Ajax Ruch Chorzow in de Jaarbeursstedenbeker. Ajax won thuis met 7-0.

* Frank de Boer stond met FC Barcelona in 2002-2003 tweemaal tegenover Legia Warschau. De verdediger scoorde tijdens Barça’s thuiszege op Legia: 3-0.

* Legia Warschau versloeg Celtic in de voorrondes van de Champions League. Na het opstellen van een niet speelgerechtigde speler, belandden de Polen alsnog in de Europa League.

* Legia besloot de groepsfase van de Europa League als poulewinnaar. SK Lokeren, Metalist Charkov en Trabzonspor waren poulegenoten.

* Legia won zeven van zijn laatste acht Europese optredens. De Poolse kampioen verloor voor het laatst op 27 november 2014 de uitwedstrijd in de groepsfase tegen Lokeren: 1-0.

Ajax versloeg Ruch Chorzow op 19 november 1969 in het Olympisch Stadion met 7-0. Gerrie Mühren illustreert de overmacht waarmee de Amsterdammers de Polen elimineerden in de tweede ronde van de Jaarbeursstedenbeker. De Ajacieden wonnen een week later opnieuw in Polen: 1-2. Ajax versloeg Ruch Chorzow op 19 november 1969 in het Olympisch Stadion met 7-0. Gerrie Mühren illustreert de overmacht waarmee de Amsterdammers de Polen elimineerden in de tweede ronde van de Jaarbeursstedenbeker. De Ajacieden wonnen een week later opnieuw in Polen: 1-2.

* Van alle clubs in de Europa League zijn Legia Warschau en Celtic dit seizoen het langst actief: 12 duels. Beide clubs begonnen dit seizoen in de 2e voorronde van de Champions League.

* Legia Warschau veroverde de afgelopen twee seizoenen de Poolse landstitel. De voormalige legerclub is 10-voudig landskampioen. Ajax is 33-voudig landskampioen.

* Legia Warschau is koploper in de Ekstraklasa, die afgelopen weekend werd hervat. Legia ging afgelopen weekend met 1-3 onderuit.

* Legia-trainer Henning Berg speelde in zijn tijd bij Glasgow Rangers samen met Frank de Boer. Berg is 100-voudig Noors international. De Boer droeg 112 keer het shirt van Oranje.

* Als hij in actie komt speelt Ricardo van Rhijn tegen Legia zijn 25ste Europese duel als Ajacied.

* Warschau is dit seizoen de stad waar op 27 mei 2015 de UEFA Europa League-finale wordt gespeeld. Het nationale stadion is de plek waar de finale wordt gespeeld.

* Andrzej Rudy ging Arek Milik in 1997 voor als eerste Pool in het Ajax-shirt. De middenvelder kwam in zijn twee seizoenen als Ajacied tot 71 duels en 5 goals.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Erfgoed Ajax

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.