Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Manchester City

Feiten & Weetjes Ajax - Manchester City

Ajax speelt woensdagavond thuis tegen Manchester City. Het duel in de Amsterdam ArenA begint om 20:45 uur. In aanloop naar Ajax - City zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Ajax speelde nooit eerder in officieel verband tegen Manchester City. De huidige duels in de poulefase van de UEFA Champions League vormen de eerste officiële ontmoetingen tussen Ajax en City.

* De recente opmars van City laat zich ook in de cijfers zien. De wedstrijd tegen Ajax is pas de elfde wedstrijd op het hoogste Europese niveau van The Citizens. Ajax staat op 175 wedstrijden in de Europa Cup I / Champions League.

* De landstitel van Manchester City maakte afgelopen seizoen veel los bij de club. Voor het eerst sinds 1968 waren ze weer de beste van Engeland. In totaal heeft City drie keer de Premier League gewonnen.

* Kiki Musampa, Nigel de Jong, Alfons Groenendijk, Giorgi Kinkladze en Hatem Trabelsi hebben een verleden bij zowel Ajax als Manchester City.

* Frank de Boer maakte op 26 september 1990 zijn interlanddebuut. In de uitwedstrijd tegen Italië (1-0 nederlaag) kwam De Boer de huidige Manchester City-coach Roberto Mancini tegen. De vijf jaar oudere Mancini viel na rust in.

Roberto Mancini en Frank de Boer troffen elkaar ook tijdens Italië - Nederland in 1990. Roberto Mancini en Frank de Boer troffen elkaar ook tijdens Italië - Nederland in 1990.

* Manchester City heeft het grootste veld van de Premier League. Geen enkel ander stadion beschikt over een groter veld dan het Etihad Stadium.

* Roberto Mancini speelde bijna zijn hele spelerscarrière in Italië. Hij verdedigde de kleuren van Bologna, Sampdoria en Lazio. In 2001 maakte hij op huurbasis een kort uitstapje naar Leicester City.

* Ook als coach werkte de 46-voudig international lange tijd in zijn geboorteland bij achtereenvolgens Fiorentina, Lazio en Inter. Sinds 2009 staat hij onder contract bij Manchester
City.

* Manchester City heeft een aantal bijnamen. City, The Citizens, The Sky Blues en The Blues zijn enkele alternatieve benamingen voor de club uit Manchester.

* Manchester City staat na de wedstrijden tegen Real Madrid en Borussia Dortmund op één punt en drie doelpunten in poule D. Nummer vier Ajax staat op nul punten en één goal na twee duels.

* Bij Ajax is rugnummer 14 heilig. Dat nummer behoort voor altijd aan Johan Cruijff toe. Bij Manchester City wordt rugnummer 23 nooit meer uitgereikt. Dit ter nagedachtenis aan voormalig speler Marc-Vivien Foé die tijdens een interland overleed terwijl hij bij City onder contract stond. Hij speelde voor de club met het nummer 23.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Pro Shots