Menu
Feiten & Weetjes Ajax Molde FK

Feiten & Weetjes Ajax Molde FK

Ajax en Molde FK spelen donderdag vanaf 19:00 uur hun laatste pouleduel in de UEFA Europa League. De Noren zijn al geplaatst voor de knok-outfase van het Europese toernooi. Ajax heeft ten minste een overwinning nodig om Fenerbahçe mogelijk te passeren in poule A. In aanloop naar Ajax – Molde zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide clubs op een rij.

* Ajax staat derde in poule A van de Europa League. De achterstand op nummer twee Fenerbahçe bedraagt twee punten. Als de Turken thuis verliezen van Celtic en Ajax wint, dan zijn de Amsterdammers door.  

* Ajax en Molde stonden dit seizoen voor het eerst tegenover elkaar. Op 1 oktober 2015 bleef Ajax in Noorwegen steken op een gelijkspel: 1-1. Viktor Fischer scoorde voor de bezoekers.

* Ajax trof in Europees verband negen keer eerder een Noorse opponent. Ajax won 4 keer en speelde 3 keer gelijk. De Amsterdamse club is thuis ongeslagen tegen Noorse tegenstanders.

* Ajax trof op 28 september 2006 voor het laatst een tegenstander uit Noorwegen. Op die dag werd IK Start met 4-0 verslagen in de UEFA Cup. Kenneth Vermeer maakte zijn Ajax-debuut.

* Ajax won dit seizoen nog geen groepswedstrijd in de ArenA. Fenerbahçe en Celtic hielden de Amsterdammers op een gelijkspel. Ajax kan voor het eerst sinds 2008-2009 3 keer op rij gelijkspelen in Europese thuiswedstrijden.

Ajax en Molde FK stonden dit seizoen voor het eerst tegenover elkaar. Op 1 oktober 2015 bleef Ajax in Noorwegen steken op een gelijkspel: 1-1. Viktor Fischer scoorde voor de bezoekers.
Ajax en Molde FK stonden dit seizoen voor het eerst tegenover elkaar. Op 1 oktober 2015 bleef Ajax in Noorwegen steken op een gelijkspel: 1-1. Viktor Fischer scoorde voor de bezoekers.

* Ajax speelde tot nu toe 13 thuisduels in het hoofdtoernooi  van de Europa League. Ajax won 5  keer, verloor 5 keer en speelde 3 keer gelijk.

* Molde won zijn uitwedstrijden in groep A van Fenerbahçe (3-1) en Celtic (2-1). De Noren gaan voor het eerst Europees overwinteren. Dit is het 16e Europese seizoen voor de club.

* Daniel Hestad tekende tegen Celtic voor de winnende treffer. Met zijn 40 jaar en 98 dagen is hij sindsdien de oudste doelpuntenmaker in de historie van de Europa League. Hestad is oud-speler van  Heerenveen.

* Molde besloot dit seizoen in de Noorse competitie (seizoen 2015) met een zesde plaats. De Noren kwalificeerden zich daarmee niet voor Europees voetbal voor het seizoen 2016-2017.

* Ajax kende een uitstekende generale repetitie voor het thuisduel met Molde. De Ajacieden versloegen zaterdag Heeenveen: 5-2.

* Kenny Tete mist de thuiswedstrijd tegen Molde. De rechtsback is geschorst.

* Arek Milik heeft nog één doelpunt nodig om zijn Europese totaal van vorig jaar te evenaren (4). De Poolse spits was vorig seizoen Ajax’ clubtopscorer in Europa.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst