Menu
Feiten & Weetjes Ajax - NAC Breda

Feiten & Weetjes Ajax - NAC Breda

Ajax speelt zaterdag vanaf 18:45 uur thuis tegen NAC Breda. In aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en NAC op een rij.

* Ajax – NAC werd in de Eredivisie 46 keer eerder gespeeld. De Amsterdammers wonnen 37 edities van Ajax – NAC. De Bredanaars wonnen drie duels in Amsterdam.

* NAC versloeg Ajax in de Amsterdam ArenA voor het laatst op 2 december 2007. De Brabanders wonnen die dag met 1-3. Klaas Jan Huntelaar scoorde voor Ajax.

* Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat Daley Blind debuteerde in Ajax 1. Op 7 december 2008 was Blind invaller tijdens het competitieduel FC Volendam – Ajax (1-2).

* Ajax – NAC Breda wordt (mogelijk) Daley Blinds 116e officiële duel in Ajax 1. In de afgelopen uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (0-4) was Blind aanvoerder.

* Ajax won de thuiswedstrijd tegen NAC Breda afgelopen seizoen met 5-0. Siem de Jong (2), debutant Niklas Moisander, Tobias Sana en Thulani Serero scoorden.

Niklas Moisander maakte afgelopen seizoen in de thuiswedstrijd tegen NAC zijn debuut in Ajax 1. De Fin tekende die avond direct ook voor een doelpunt in de met 5-0-gewonnen thuiswedstrijd. Niklas Moisander maakte afgelopen seizoen in de thuiswedstrijd tegen NAC zijn debuut in Ajax 1. De Fin tekende die avond direct ook voor een doelpunt in de met 5-0-gewonnen thuiswedstrijd.

* Na 46 edities Ajax - NAC is het doelsaldo van de onderlinge ontmoetingen in Amsterdam ruimschoots in het voordeel van Ajax: 139-34.

* NAC Breda heeft de langste clubnaam ter wereld. NAC staat voor Noad Advendo Combinatie. Noad en Advendo zijn ook allebei afkortingen, waardoor uiteindelijk de volgende naam ontstaat: Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda.

* In de laatste 30 ontmoetingen met NAC (uit en thuis) scoorde Ajax telkens minstens één keer.

* De grootste thuiszege van Ajax op NAC dateert van 25 augustus 1968. Die dag leverde Ajax - NAC een 8-1-overwinning op voor Ajax. Johan Cruijff scoorde drie keer.

* Er zijn veel spelers die zowel een verleden bij Ajax als NAC hebben. Bekende voorbeelden zijn: Bryan Roy, Evander Sno, Martijn Reuser en Ruud Geels.

* Op 9 mei 2004 eindigde Ajax - NAC in een groot feest. Die dag werd Ajax voor de 29ste keer kampioen van Nederland. Afgelopen seizoen vierde Ajax zijn 32ste landskampioenschap.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees