Menu
Feiten & Weetjes Ajax - NAC Breda

Feiten & Weetjes Ajax - NAC Breda

Ajax speelt zondag vanaf 14:30 uur thuis tegen NAC Breda. In aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over Ajax en NAC op een rij.

* Ajax – NAC werd in de Eredivisie 47 keer eerder gespeeld. De Amsterdammers wonnen 38 edities van Ajax – NAC. De Bredanaars wonnen drie duels in Amsterdam.

* Na 47 edities Ajax - NAC is het doelsaldo van de onderlinge ontmoetingen in Amsterdam ruimschoots in het voordeel van Ajax: 143-34.

* NAC versloeg Ajax in de Amsterdam ArenA voor het laatst op 2 december 2007. De Brabanders wonnen die dag met 1-3. Klaas Jan Huntelaar scoorde voor Ajax.

* Ajax – NAC wordt de 150e Eredivisiewedstrijd van Ajax onder De Boer: Ajax won onder De Boer 98 keer en ging 15 keer onderuit. 36 duels bleven onbeslist.

* Ajax won de thuiswedstrijd tegen NAC Breda afgelopen seizoen met 4-0. Davy Klaassen was met drie treffers de topscorer. Het is zijn tot nu toe enige hattrick. Een jaar eerder werd het 5-0.

* Eerder in dit seizoen leverde de uitwedstrijd tegen NAC de Ajacieden een 2-5-zege op. Op 27 september 2014 scoorde Kolbeinn Sigthórsson drie keer. Hij miste ook een penalty.

Niklas Moisander maakte op 25 augustus 2012 in de thuiswedstrijd tegen NAC zijn debuut in Ajax 1. De Fin tekende die avond direct ook voor een doelpunt in de met 5-0-gewonnen thuiswedstrijd. Niklas Moisander maakte op 25 augustus 2012 in de thuiswedstrijd tegen NAC zijn debuut in Ajax 1. De Fin tekende die avond direct ook voor een doelpunt in de met 5-0-gewonnen thuiswedstrijd.

* In de laatste 32 ontmoetingen met NAC (uit en thuis) scoorde Ajax telkens minstens één keer. Ajax is 14 Eredivisieduels ongeslagen tegen NAC.

* NAC mist zondag op de bank zijn trainer Robert Maaskant. Hij is voor een duel geschorst nadat hij een glas van zijn dugout in het eigen Rat Verlegh Stadion had gesloopt. Maaskant won nog nooit van Ajax.

* De grootste thuiszege van Ajax op NAC dateert van 25 augustus 1968. Ajax versloeg de Bredanaars die dag met 8-1. Johan Cruijff scoorde drie keer.

* Ruben Ligeon is tot aan het einde van dit seizoen door Ajax verhuurd aan NAC. De verdediger speelde tot nu toe 21 officiële duels als Ajacied.

* Joeri de Kamps, Demy de Zeeuw en Jeffrey Sarpong zijn oud-Ajacieden in de Bredase selectie. De Zeeuw speelde 96 officiële duels als Ajacied. Sarpong reikte tot 31 officiële duels in Ajax 1. De Kamps haalde Jong Ajax.

* Er zijn veel spelers die zowel een verleden bij Ajax als NAC hebben. Bekende voorbeelden zijn: Bryan Roy, Evander Sno, Florian Jozefzoon, Martijn Reuser en Ruud Geels.

* Ajacied Niki Zimling viert op de wedstrijddag zijn 30e verjaardag. De Deen wordt dit seizoen gehuurd van FC Mainz.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.