Menu
Feiten & Weetjes Ajax - NAC

Feiten & Weetjes Ajax - NAC

Ajax speelt zaterdagavond thuis tegen NAC Breda. In aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en NAC op een rij.

* Ajax en NAC troffen elkaar in de historie 45 keer eerder in competitieverband in Amsterdam. Ajax won 36 van die ontmoetingen tegenover drie zeges van NAC. Ajax - NAC eindigde zes keer in een gelijkspel.

* Na 45 edities Ajax - NAC is het doelsaldo van de onderlinge ontmoetingen in Amsterdam ruimschoots in het voordeel van Ajax: 134-34.

* Tobias Sana is de verrassende topscorer van Ajax na de eerste twee competitieduels. De 23-jarige Zweed maakte vorig weekend twee treffers tegen NEC. Theo Janssen, Siem de Jong, Kolbeinn Sigthórsson, Jody Lukoki, Gregory van der Wiel en Christian Eriksen kwamen tot dusver één keer tot scoren.

* NAC Breda heeft de langste clubnaam ter wereld. NAC staat voor Noad Advendo Combinatie. Noad en Advendo zijn ook allebei afkortingen, waardoor uiteindelijk de volgende naam ontstaat: Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda. In totaal goed voor 86 tekens.

Op 9 mei 2004 eindigde Ajax - NAC in een groot feest. Die dag werd Ajax voor de 29ste keer kampioen van Nederland. Op deze foto showt Nigel de Jong de schaal. Op 9 mei 2004 eindigde Ajax - NAC in een groot feest. Die dag werd Ajax voor de 29ste keer kampioen van Nederland. Op deze foto showt Nigel de Jong de schaal.

* Kenneth Vermeer, Toby Alderweireld, Gregory van der Wiel en aanvoerder Siem de Jong misten dit seizoen nog geen minuut in de Eredivisie.

* Er zijn veel spelers die zowel een verleden bij Ajax als NAC hebben. Een greep uit de lange rij spelers: Bryan Roy, Dick van Burik, Evander Sno, Florian Jozefzoon, Kevin Bobson, Kofi Mensah, Martijn Reuser, Nourin Boukhari, Robbert Schilder, Roly Bonevacia, Ruud Geels en Victor Sikora.

* Vorig seizoen eindigde Ajax - NAC in een 2-2 gelijkspel. De laatste zege van Ajax op NAC dateert van 16 oktober 2010 (3-0). Een kleine drie jaar eerder eindigde Ajax - NAC op 2 december 2007 in
een 1-3-nederlaag voor Ajax.

* De grootste thuiszege van Ajax op NAC dateert van 25 augustus 1968. Die dag eindigde Ajax -
NAC een 8-1 overwinning voor Ajax.

* In de laatste 28 ontmoetingen met NAC (uit en thuis) scoorde Ajax telkens minstens één keer.

* Ajax is bezig aan een reeks van negen thuisduels in de Eredivisie zonder nederlaag. In de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht leed Ajax op 5 februari dit jaar voor laatst een nederlaag.

* Op 9 mei 2004 eindigde Ajax - NAC in een groot feest (foto). Die dag werd Ajax voor de 29ste keer kampioen van Nederland.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst