Menu
Feiten & Weetjes Ajax - NEC

Feiten & Weetjes Ajax - NEC

Landskampioen Ajax sluit de competitie zondag in de Amsterdam ArenA af tegen NEC. In aanloop naar het laatste duel in de Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij over Ajax - NEC.

* Recordkampioen Ajax veroverde afgelopen week zijn 33e landstitel. Ajax vierde voor het eerst in de clubhistorie zijn vierde opeenvolgende titelfeest. Frank de Boer is de eerste Eredivisietrainer die een club vier keer op rij kampioen maakte.

* Ajax en NEC troffen elkaar op 5 november 1967 voor het eerst in Amsterdam. Ajax won het duel met 9-1.

* In totaal speelde Ajax 37 thuisduels met NEC in de Eredivisie. De Amsterdammers verloren nooit. Vier keer eindigde het duel in een gelijkspel. Doelsaldo: 122 Ajax-treffers versus 20 goals van Nijmeegse makelij.

* De laatste keer dat Ajax en NEC elkaar in de ArenA ontmoetten was op 31 maart 2013. Ajax won met 4-1 (foto boven). Viktor Fischer (2) en Ryan Babel scoorden. NEC’er Rens van Eijden maakte een eigen doelpunt.

* NEC won een keer bij Ajax in het KNVB Bekertoernooi. Dat was in de halve finales van de KNVB Beker op 20 maart 1994: 1-2.

* Ajax won de uitwedstrijd bij NEC dit seizoen met 0-3. Siem de Jong was op 10 november 2013 twee keer trefzeker, terwijl Nicolai Boilesen zijn eerste officiële treffer als Ajacied meepikte.

Jasper Cillessen was op 4 december 2010 in de ArenA keeper van NEC. Ajax kwam die avond niet verder dan 1-1. Kort op het gelijkspel werd Ajax-trainer Martin Jol vervangen door (interim-)trainer Frank de Boer. Jasper Cillessen was op 4 december 2010 in de ArenA keeper van NEC. Ajax kwam die avond niet verder dan 1-1. Kort op het gelijkspel werd Ajax-trainer Martin Jol vervangen door (interim-)trainer Frank de Boer.

* Ajax is sinds de thuisnederlaag tegen Vitesse op 2 november 2013 (0-1) ongeslagen in zijn laatste 21 Eredivisiewedstrijden. Ajax won de laatste 13 seizoenen zijn laatste Eredivisiewedstrijd van het seizoen.

* In de Ajax-selectie scoorden dit seizoen liefst 20 verschillende Ajacieden, het meest van alle Eredivisieclubs. Dit is een evenaring van het Eredivisierecord uit 2004 - 2005, toen was het ook Ajax.

* In de Ajax-selectie hebben Lasse Schöne en Jasper Cillessen een verleden als NEC’er. Dennis Gentenaar en Geoffrey Castillion zijn de twee actieve oud-Ajacieden in de selectie van NEC.

* In het verleden kwamen verschillende spelers uit voor zowel Ajax als NEC. Dennis Rommedahl, Danny Hesp en Dennis Schulp zijn bekende voorbeelden.

* NEC degradeert uit de Eredivisie als de ploeg verliest van Ajax en Roda JC wint op bezoek bij Go Ahead Eagles. Het verschil tussen beide clubs is 3 punten. NEC heeft zijn laatste 9 wedstrijden in de Eredivisie niet gewonnen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.