Menu
Feiten & Weetjes Ajax NEC

Feiten & Weetjes Ajax NEC

Ajax besluit de 27ste speelronde in de Eredivisie zondag met een thuiswedstrijd tegen NEC. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij over Ajax - NEC.

* Ajax en NEC troffen elkaar op 5 november 1967 voor het eerst in Amsterdam. Ajax won het duel met 9-1. 

* In totaal speelde Ajax 38 thuisduels met NEC. De Amsterdammers verloren thuis nooit van NEC. Vijf keer eindigde het duel in een gelijkspel. Doelsaldo: 124 Ajax-treffers versus 22 goals van Nijmeegse makelij.

* De laatste keer dat Ajax en NEC elkaar in de ArenA ontmoetten was op 3 mei 2014. Ajax – NEC bleef die dag onbeslist: 2-2.  Het gelijkspel bleek voor NEC een voorbode voor degradatie naar de Jupiler League.

* Ajax is 18 duels (uit en thuis) op rij ongeslagen tegen NEC, sinds een 1-0-nederlaag in Nijmegen op 6 november 2005.

* NEC won een keer bij Ajax in het KNVB Bekertoernooi. Dat was in de halve finales op 20 maart 1994: 1-2. Frank de Boer speelde het hele duel mee in de Meer.

Ajax won de uitwedstrijd bij NEC eerder dit seizoen met 0-2. Op zondag 23 augustus 2015 bezorgden Arek Milik en Rens van Eijden (eigen doelpunt) Ajax de overwinning.
Ajax won de uitwedstrijd bij NEC eerder dit seizoen met 0-2. Op zondag 23 augustus 2015 bezorgden Arek Milik en Rens van Eijden (eigen doelpunt) Ajax de overwinning.

* Ajax kan bij winst op 67 punten na 27 wedstrijden komen. In 1997-1998 had Ajax voor het laatst meer punten (74) na 27 wedstrijden.

* In de Ajax-selectie hebben Lasse Schöne en Jasper Cillessen een verleden als NEC’er. Schöne speelde 107 competitiewedstrijden als NEC’er. Cillessen stond 34 Eredivisie-duels onder de lat  voor NEC.

* In de selectie van NEC is doelman Marco van Duin een oud-Ajacied. Hij reikte tot Jong Ajax.

* In het verleden kwamen verschillende spelers uit voor zowel Ajax als NEC. Dennis Rommedahl, Danny Hesp, Dennis Gentenaar en Dennis Schulp zijn bekende voorbeelden.

* Davy Klaassen, Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj en Mitchell Dijks staan op scherp. Bij een gele kaart volgt een schorsing voor de topper PSV - Ajax. Anwar El Ghazi keert terug van een schorsing.

* Ajax en NEC hebben allebei 1900 als oprichtingsjaar. De Amsterdamse club viert vrijdag (18 maart) zijn 116e verjaardag. De Nijmeegse club bereikt op 15 november dezelfde leeftijd.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst