Menu
Feiten & Weetjes Ajax - NEC

Feiten & Weetjes Ajax - NEC

Ajax ontvangt zondag vanaf 14:30 uur NEC in de 13e speelronde van de Eredivisie. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij over Ajax - NEC.

* Ajax en NEC troffen elkaar op 5 november 1967 voor het eerst in Amsterdam. Ajax won het duel met 9-1. 

* In totaal speelde Ajax 39 thuisduels met NEC. De Amsterdammers verloren thuis nooit van NEC. Zes keer eindigde het duel in een gelijkspel. Doelsaldo: 126 Ajax-treffers versus 24 goals van NEC.

* Ajax is 19 duels (uit en thuis) op rij ongeslagen tegen NEC. De laatste nederlaag dateert van 6 november 2005. Die dag ging Ajax met 1-0 onderuit in Nijmegen.

* De laatste keer dat Ajax en NEC elkaar in de ArenA ontmoetten was op 13 maart 2016. Ajax – NEC bleef die dag onbeslist: 2-2. Ook de voorlaatste editie van Ajax – NEC eindigde in 2-2.

* Van de laatste 10 edities van Ajax – NEC eindigden er 5 in een gelijkspel.

* NEC won in het KNVB Bekertoernooi één keer van Ajax in Amsterdam. Dat was in de halve finale van de beker op 20 maart 1994: 1-2.

Het thuisduel met NEC leverde Ajax afgelopen seizoen ‘slechts’ een gelijkspel op: 2-2. Arek Milik scoorde voor de thuisploeg. NEC’er Rens van Eijden liet de Ajax-fans ook juichen; hij maakte een eigen doelpunt.
Het thuisduel met NEC leverde Ajax afgelopen seizoen ‘slechts’ een gelijkspel op: 2-2. Arek Milik scoorde voor de thuisploeg. NEC’er Rens van Eijden liet de Ajax-fans ook juichen; hij maakte een eigen doelpunt.

* Ajacied Lasse Schöne heeft een verleden bij NEC. De Deen speelde tussen 2008 en 2012 in totaal 107 competitiewedstrijden als NEC’er. Schöne kan zondag zijn 300ste competitieduel in Nederland spelen (Eredivisie en Eerste Divisie).

* In de selectie van NEC is doelman Marco van Duin een oud-Ajacied. Hij reikte tot Jong Ajax. Ook Quincy Owusu-Abeyie speelde ooit in de jeugdopleiding van Ajax.

* In het verleden kwamen verschillende spelers uit voor zowel Ajax als NEC. Bekende voorbeelden zijn: Jasper Cillessen, Dennis Rommedahl, Danny Hesp en Dennis Gentenaar.  

* Ajax en NEC hebben allebei 1900 als oprichtingsjaar. Ajax viert op 18 maart zijn verjaardag. De Nijmeegse club bereikt op 15 november dezelfde leeftijd.

* Ajax is 9 duels ongeslagen in de Eredivisie. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt twee punten. Ajax is ongeslagen in zijn laatste 15 duels in alle competities.

* Sinds de 0-0 in het thuisduel met Heracles op 26 januari 2016 heeft Ajax in de daaropvolgende 36 officiële duels telkens gescoord. Het clubrecord is 42 wedstrijden en dateert van december 1996 tot maart 1998.

* Davy Klaassen staat op scherp. Bij een gele kaart is de aanvoerder automatisch een competitieduel geschorst. Klaassen wordt vooraf gehuldigd voor 150 wedstrijden in Ajax 1.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
TICKETS AJAX - NEC