Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Olympique Lyon

Feiten & Weetjes Ajax - Olympique Lyon

Ajax speelt woensdagavond om 18.45 uur de heenwedstrijd van de halve finale van de UEFA Europa League tegen Olympique Lyon. In aanloop naar het treffen in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij.

* Ajax en Olympique Lyon troffen elkaar vier keer eerder, steeds in de groepsfase van de UEFA Champions League. De Ajacieden zijn ongeslagen: (W2-D2) 

* Ajax heeft deze Europese campagne al tien verschillende doelpuntenmakers. Het clubrecord stamt uit het seizoen 1995/1996: elf.

* De Ajacieden zijn ongeslagen in de laatste zes thuisduels tegen Franse ploegen: (W3-D3) 

* Olympique Lyon schakelde in de zestiende finales AZ uit. De laatste club die in één seizoen twee Nederlandse clubs in de knock-outfase elimineerde, was Valencia in het seizoen 2011-2012.: AZ en PSV

* Davy Klaassen maakte op 22 november 2011 tijdens Olympique Lyon – Ajax zijn debuut in de hoofdmacht. Hij kwam vijf minuten voor tijd als invaller binnen de lijnen.

Een piepjonge Davy Klaassen debuteert in Ajax 1.
Een piepjonge Davy Klaassen debuteert in Ajax 1.

* Klaassen heeft elf Europese treffers voor Ajax achter zijn naam, evenveel als Marco van Basten. Stefan Pettersson, Gerrie Mühren and John Bosman maakten er twaalf in Amsterdamse dienst.

* Ajax heeft voor het eerst in twintig jaar de halve finale van een Europees toernooi bereikt. Een jaar eerder, in het seizoen 1995.1996, drongen de Amsterdammers voor het laatst tot een eindstrijd door.

* Met een Kluivert in de selectie bereikte Ajax altijd de halve finale van een Europees toernooi. Dat gebeurde tussen 1994 en 1997 driemaal op rij met Patrick in de Champions League en nu dus met zoon Justin in de Europa League.

* Voor de derde keer in de historie heeft Olympique Lyon de halve finale van een Europees toernooi bereikt. Eerder gebeurde dat in 1963-1964 (Winners Cup) en 2009-2010 (Champions League). Nog nooit werd de eindstrijd gehaald.

* Nick Viergever en Joël Veltman zitten een schorsing uit.

* Olympique Lyon scoorde dit kalenderjaar al negentien goals in Europees verband, met afstand het meeste van alle clubs uit Europa. Elf daarvan waren tegen AZ: 1-4, 7-1

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst