Menu
Feiten & Weetjes Ajax Panathinaikos

Feiten & Weetjes Ajax Panathinaikos

Ajax ontvangt donderdag vanaf 19:00 uur Panathinaikos in de groepsfase van de UEFA Europa League. In aanloop naar het treffen met de Grieken zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over Ajax en Panathinaikos op een rijtje.

* Ajax en Panathinaikos troffen elkaar eerder dit seizoen in de groepsfase in het Apostolos Nikolaidis-stadion. Het duel in Athene leverde de Ajacieden een 1-2-overwinning op.

* Bertrand Traoré en Jairo Riedewald scoorden op 15 september in Athene voor Ajax. Hakim Ziyech kreeg rood. Marcus Berg (ex-speler van FC Groningen en PSV) opende de score voor Panathinaikos.

* Voor dit seizoen troffen Ajax en Panathinaikos elkaar in officieel verband drie keer eerder. Op de Europa Cup 1-finale in 1971 volgden in 1996 twee halve finaleduels in de UEFA Champions League.

* Ajax verloor zijn laatste thuiswedstrijd van Panathinaikos. Op 3 april 1996 gingen de Amsterdammers in de Champions League met 0-1 onderuit in het Olympisch Stadion.

* Ajax stond in de historie 16 keer tegenover een Griekse club. De Ajacieden wonnen acht duels en verloren drie ontmoetingen.

* In het verleden speelden de oud-Ajacieden Nordin Wooter en David Mendes da Silva voor Panathinaikos. Henk ten Cate en Yannis Anastasiou waren er na hun Ajax-tijd trainer.

Ajax veroverde op 2 juni 1971 zijn eerste Europa Cup 1 met een 2-0-overwinning op Panathinaikos. Dick van Dijk en Arie Haan maakten op Wembley de treffers. Veel oud-Ajacieden uit die finale zijn donderdag Ajax’ eregast in de ArenA.
Ajax veroverde op 2 juni 1971 zijn eerste Europa Cup 1 met een 2-0-overwinning op Panathinaikos. Dick van Dijk en Arie Haan maakten op Wembley de treffers. Veel oud-Ajacieden uit die finale zijn donderdag Ajax’ eregast in de ArenA.

* Panathinaikos speelt na drie weken weer een officiële wedstrijd. In Griekenland zijn de competities stilgelegd na (mogelijke) brandstichting in het vakantiehuis van de baas van de Griekse scheidsrechterscommissie.

* Ajax verzekerde zich al na vier speelrondes in deze poulefase van een plek in de volgende ronde. Panathinaikos wacht al elf Europa League-wedstrijden op een overwinning.

* Ajax is acht Europese thuiswedstrijden ongeslagen. De Ajacieden scoorden telkens minstens een keer in de laatste tien Europese optredens.

* Davy Klaassen speelde tot nu toe 17 wedstrijden in de Europa League; geen Ajacied speelde meer duels in dit toernooi. De aanvoerder van Ajax hoopt donderdag op zijn negende EL-overwinning.

* Nick Viergever speelde tot nu toe 31 Europa League-wedstrijden. De verdediger speelde het merendeel daarvan als AZ’er.

* Daley Sinkgraven is donderdag geschorst. Joël Veltman staat op scherp; bij een gele kaart is hij automatisch een EL-duel geschorst.

Tickets Ajax - Panathinaikos
Ajax - Panathinaikos begint donderdag om 19:00 uur in de Amsterdam ArenA. Bestel je tickets via onderstaande button.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (kopfoto) en Erfgoed Ajax
Tickets Ajax - Panathinaikos