Menu
Feiten & Weetjes Ajax - PEC Zwolle

Feiten & Weetjes Ajax - PEC Zwolle

Ajax neemt het zondag vanaf 16:45 uur in de Amsterdam ArenA op tegen PEC Zwolle. In aanloop naar het duel tussen de koploper en nummer acht van de Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* PEC bracht vijftien keer eerder in competitieverband een bezoek aan Ajax en won nog nooit. Ajax won dertien keer voor eigen publiek.

* PEC speelde twee keer gelijk bij Ajax. In oktober 2014 werd het 0-0. Het andere gelijkspel was op 12 februari 1989. In stadion de Meer eindigde ook die wedstrijd doelpuntloos.

* Arek Milik was de laatste vijf competitieduels doeltreffend. De laatste Ajacied die in zes opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden op rij scoorde, was Luis Suárez in het voorjaar van 2009.

* Milik was dit seizoen in totaal al bij 23 doelpunten betrokken: zestien goals en zeven assists. Collega-spits Lars Veldwijk haalde dertien keer de trekker over en was negen keer aangever.

* Ajax is sinds de nederlaag bij FC Utrecht op 13 december 2015 twaalf duels ongeslagen: negen keer winst en drie remises.

Ajax won eerder dit seizoen de uitwedstrijd in Zwolle met 0-2 door goals van Amin Younes en Thulani Serero. De laatste keer dat Ajax twee keer won van PEC in één seizoen was in 2012-2013.
Ajax won eerder dit seizoen de uitwedstrijd in Zwolle met 0-2 door goals van Amin Younes en Thulani Serero. De laatste keer dat Ajax twee keer won van PEC in één seizoen was in 2012-2013.

* De meeste doelpunten bij Ajax - PEC Zwolle vielen in het seizoen 1987-1988. Toen won Ajax met 6-4. Ronald de Boer maakte die novemberdag zijn officiële debuut in Ajax 1.

* Voor twee Ajacieden is het duel met Zwolle een weerzien met hun oude club. Diederik Boer kwam tussen 2001 en 2014 tot 297 competitieduels. Assistent-trainer Hennie Spijkerman was trainer in Zwolle.

* Bij Zwolle spelen Ajax-huurlingen Sheraldo Becker en Queensy Menig. Ook Abdel Malek El Hasnaoui, Ouasim Bouy, Mickey van der Hart en Boban Lazic hebben een verleden in Amsterdam.

* Onder anderen Jaap Stam, Piet Schrijvers, Johnny Rep en Derk Boerrigter dienden in het verleden zowel Ajax als Zwolle.

* Ajax verdedigt een voorsprong van twee punten op PSV. In de Eredivisie staan nog zes speelronden op het programma.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst