Menu
Feiten & Weetjes Ajax - PSV

Feiten & Weetjes Ajax - PSV

Ajax speelt zondag vanaf 14:30 uur de topper tegen PSV. In aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA blikt Ajax.nl vooruit aan de hand van elf feiten en weetjes.

* Ajax – PSV is 59 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 31 keer, de Eindhovenaren zegevierden 20 keer. Acht keer eindigde Ajax – PSV in een gelijkspel.

* Florian Jozefzoon en Steven Bergwijn hebben als selectiespeler van PSV een verleden als Ajacied. Jozefzoon speelde 5 officiële duels als Ajacied en maakte daarin één doelpunt.

* Ajax kan voor het eerst acht opeenvolgende thuiswedstrijden in de Eredivisie rij de nul houden. De laatste keer dat de Ajacieden zeven keer op rij in eigen huis geen doelpunten incasseerden, werd die serie beëindigd met een 3-4 thuisnederlaag tegen uitgerekend PSV, in december 1997.

* In het verleden kwamen meerdere spelers in hun carrière uit voor zowel Ajax als PSV. Bekende voorbeelden zijn: André Ooijer, Piet van der Kuil, Ruud Geels, Patrick Kluivert en Wim Jonk.

* Vorig seizoen won PSV in de ArenA (1-3). Nadat Ajax door Anwar El Ghazi (op voorsprong was gekomen, scoorden de Eindhovenaren drie keer na rust. PSV kan voor het eerst sinds 2008 twee seizoenen op rij uit bij Ajax winnen.

* PSV is de enige club in de Eredivisie met een positieve balans tegenover Ajax (uit en thuis). PSV won 49 keer tegenover 46 Amsterdamse zeges.

* Ajax en PSV zijn qua doelsaldo aan elkaar gewaagd. In alle ontmoetingen tussen beide clubs in de Eredivisie (zowel uit als thuis) scoorde Ajax 197 keer. PSV lukte dat 200 keer.

* Trainers Frank de Boer en Phillip Cocu stonden als speler vijftien keer tegenover elkaar in de Eredivisie. De Boer won zes keer, Cocu vier keer en vijf wedstrijden eindigden onbeslist.

* Ajax’ recordoverwinning in een thuiswedstrijd tegen PSV dateert van 22 november 1964: 5-0. Sjaak Swart en Klaas Nuninga scoorden allebei twee keer. Een week na zijn officiële debuut droeg Johan Cruijff een treffer bij.

* Johan Cruijff is Ajax’ topscorer in thuisduels met PSV. In de Eredivisie scoorde Cruijff zes keer in een thuiswedstrijd tegen PSV. Er is ook geen PSV’er die vaker toesloeg in Amsterdam.

* Anwar El Ghazi en Luuk de Jong zijn met zeven goals topscorer van de Eredivisie. PSV' er De Jong is vanwege een blessure niet inzetbaar.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst