Menu
Feiten & Weetjes Ajax – PSV

Feiten & Weetjes Ajax – PSV

Ajax besluit de eerste seizoenshelft zondag met een thuiswedstrijd tegen PSV. In aanloop naar Ajax – PSV zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij over eerdere ontmoetingen.

* Ajax – PSV is 60 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 31 keer, de Eindhovenaren zegevierden 21 keer. Acht keer eindigde Ajax – PSV in een gelijkspel.

* Ajax ging afgelopen seizoen in de ArenA met 1-2 onderuit tegen PSV. Amin Younes scoorde op 4 oktober 2015 voor Ajax. Gastón Pereiro tekende voor de twee Eindhovense goals.

* PSV is de enige club in de Eredivisie met een positieve balans tegenover Ajax (uit en thuis). PSV won 50 keer tegenover 47 Amsterdamse zeges.

* Ajax en PSV zijn qua doelsaldo vrijwel aan elkaar gewaagd. In alle ontmoetingen tussen beide clubs in de Eredivisie (zowel uit als thuis) scoorde Ajax 200 keer. PSV lukte dat 202 keer.

* Anwar El Ghazi scoorde in 3 van zijn 4 Eredivisie-duels met PSV. Geen enkele andere speler in de Ajax-selectie scoorde vaker tegen de Eindhovenaren in de Eredivisie.

* Ajax’ recordoverwinning in een thuiswedstrijd tegen PSV dateert van 22 november 1964: 5-0. Sjaak Swart en Klaas Nuninga scoorden allebei twee keer. Een week na zijn officiële debuut droeg Johan Cruijff een treffer bij.

* Johan Cruijff is Ajax’ topscorer in thuisduels met PSV. In de Eredivisie scoorde Cruijff zes keer in een thuiswedstrijd tegen PSV. Er is ook geen PSV’er die vaker toesloeg in Amsterdam.

* Ajax leed op 20 maart 2005 zijn grootste thuisnederlaag tegen PSV: 0-4. Huidig PSV-trainer Phillip Cocu scoorde een keer. Mark van Bommel lukte dat drie keer in de ArenA.

De laatste thuisoverwinning van Ajax op PSV dateert van 19 januari 2014. Kolbeinn Sigthórsson was die dag de matchwinnaar namens Ajax.
De laatste thuisoverwinning van Ajax op PSV dateert van 19 januari 2014. Kolbeinn Sigthórsson was die dag de matchwinnaar namens Ajax.

* Siem de Jong, Florian Jozefzoon en Steven Bergwijn hebben als selectiespelers van PSV een verleden als Ajacied. De Jong speelde tussen 2007 en 2014 244 officiële duels als Ajacied.

* Jozefzoon speelde in het seizoen 2010-2011 5 officiële duels als Ajacied. Bergwijn speelde in de jeugdopleiding van Ajax.

* In het verleden kwamen meerdere spelers in hun carrière uit voor zowel Ajax als PSV. Bekende voorbeelden zijn: André Ooijer, Piet van der Kuil, Ruud Geels, Patrick Kluivert en Wim Jonk.

* Als hij in actie komt, speelt Mitchell Dijks zijn 100ste Eredivisie-wedstrijd. De verdediger speelt dan zijn 48ste competitieduel als Ajacied. Nick Viergever is geschorst.

* Ajax en PSV strijden zondag ook om de papieren titel ‘kampioen van 2016’. Ajax haalde dit kalenderjaar 77 punten in de Eredivisie. PSV is koploper met 79 punten in heel 2016.

* PSV verloor in 2016 nog geen uitwedstrijd in de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen dertien keer. Alleen Ajax (1992 en 1995) en SC Enschede (1956) bleven ooit ongeslagen in alle uitduels in een kalenderjaar in de Eredivisie.

* Ajax verloor dit kalenderjaar slechts 1 keer in eigen huis, het minste van alle teams (exclusief degradanten).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst