Menu
Feiten & Weetjes Ajax - PSV

Feiten & Weetjes Ajax - PSV

Ajax neemt het zondag vanaf 16:45 uur op tegen PSV. In aanloop naar deze thuiswedstrijd in de Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over wedstrijden tussen Ajax en PSV op een rij.

* Ajax – PSV is 58 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 31 keer, de Eindhovenaren zegevierden 19 keer. Acht keer eindigde Ajax – PSV in een gelijkspel.

* Afgelopen seizoen won Ajax in de Amsterdam ArenA met 1-0 van PSV. Kolbeinn Sigthórsson maakte het winnende doelpunt.

* Ajax verloor op 30 januari 2008 voor het laatst in de Amsterdam ArenA van PSV: 0-2. De Amsterdammers wonnen vervolgens vijf keer en speelden een keer gelijk tegen PSV.

* Ajax’ recordoverwinning in een thuiswedstrijd tegen PSV dateert van 22 november 1964: 5-0. Sjaak Swart en Klaas Nuninga scoorden allebei twee keer. Een week na zijn officiële debuut droeg Johan Cruijff een treffer bij.

* Johan Cruijff is Ajax’ topscorer in thuisduels met PSV. In de Eredivisie scoorde Cruijff zes keer in een thuiswedstrijd tegen PSV. Er is ook geen PSV’er die vaker toesloeg in Amsterdam.

* Ajax en PSV zijn qua doelsaldo aan elkaar gewaagd. In alle ontmoetingen tussen beide clubs in de Eredivisie (zowel uit als thuis) scoorde Ajax 193 keer. PSV lukte dat 196 keer.

Frank de Boer en Phillip Cocu troffen elkaar in het verleden al vaker als speler én trainer. Frank de Boer en Phillip Cocu troffen elkaar in het verleden al vaker als speler én trainer.

* Frank de Boer en Phillip Cocu stonden als speler 14 keer tegenover elkaar in de Eredivisie. De huidige Ajax-trainer stapte zes keer als winnaar van het veld. De huidige PSV-coach lukte dat drie keer. Vijf onderlinge ontmoetingen eindigden onbeslist.

* Als trainer won Frank de Boer twee keer van het PSV van Phillip Cocu. Cocu won een keer van het Ajax van De Boer. De Ajax-trainer coachte zijn club in de laatste elf thuiswedstrijden in de Eredivisie naar een zege.

* Ajax begon het seizoen met zeges op Vitesse en AZ en is daarmee 24 Eredivisieduels op rij ongeslagen. Dat is een evenaring van de langste reeks onder Frank de Boer. In 2012 zette de ploeg ook al een dergelijke serie neer onder de huidige trainer.

* Ajax heeft nog twee zeges nodig voor een verbetering van zijn langst ongeslagen reeks in de Eredivisie. Van december 2009 tot en met september 2010 was Ajax 25 duels lang ongeslagen.

* Lasse Schöne maakte in de uitwedstrijd tegen AZ zijn 49ste competitiedoelpunt. De Deen was ook betrokken bij 5 van de 7 Ajax-goals dit seizoen. Van alle spelers in de Eredivisie scoorde tot nu toe alleen PSV’er Georginio Wijnaldum vaker: 52 keer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.