Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Rapid Wien

Feiten & Weetjes Ajax - Rapid Wien

Ajax speelt dinsdag de returnwedstrijd tegen Rapid Wien in de derde voorronde van de UEFA Champions League. In aanloop naar het treffen in de ArenA heeft Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over Ajax en Rapid Wien op een rijtje gezet.

* Ajax en Rapid Wien troffen elkaar tot dit seizoen nog nooit in officieel verband. De eerste officiële ontmoeting leverde afgelopen week een gelijkspel op: 2-2.

* Ajax bewaart geen goede herinneringen aan de laatste Europese ontmoeting met een Oostenrijkse opponent. Twee seizoenen geleden was FC Salzburg te sterk in de UEFA Europa League.

* In de historie hadden de Ajacieden in Austria Wien, Rapid Wien, FC/Casino Salzburg en Grazer AK Oostenrijkse tegenstanders. De balans: 4x winst, 4x gelijk, 4x verlies.

* Rapid Wien is met 32 landstitels de Rekordmeister van Oostenrijk. Ajax veroverde in zijn 115-jarige clubhistorie 33 landstitels.

* Kurt Linder was twee periodes trainer van Ajax: in het seizoen 1981-1982 en enkele maanden in 1988. De Oostenrijker droeg in zijn loopbaan als speler het shirt van Rapid Wien.

Davy Klaassen hielp Ajax afgelopen week met twee treffers aan een 0-2-voorsprong. Het bleek onvoldoende voor winst in de heenwedstrijd.
Davy Klaassen hielp Ajax afgelopen week met twee treffers aan een 0-2-voorsprong. Het bleek onvoldoende voor winst in de heenwedstrijd.

* Rapid Wien besloot het afgelopen seizoen als nummer twee. Landskampioen FC Salzburg bleef Rapid zes punten voor.

* Rapid-spits Robert Beric was in 2014-2015 de clubtopscorer; hij hielp zijn ploeg afgelopen seizoen aan maar liefst 27 doelpunten.

* Rapid Wien speelde zijn heenwedstrijd tegen Ajax (2-2) in het Ernst Happel Stadion. Ajax won in datzelfde stadion in 1995 de Champions League. De Oostenrijkers betrekken komend seizoen een nieuw stadion: het Allianz-Stadion.

* Stefan Schwab is na zijn rode kaart in de heenwedstrijd geschorst voor de return. Aan Ajax-kant zit Mike van der Hoorn zijn laatste wedstrijd schorsing uit.

* Rapid Wien speelde afgelopen weekend zijn tweede competitiewedstrijd. FC Salzburg werd met 1-2 verslagen. Ajax opent het Eredivisie-seizoen zondag met een uitwedstrijd tegen AZ.

* Sportklub Rapid Wien is één jaar ouder dan Ajax. De Oostenrijkers hebben 1899 als oprichtingsjaar. Ajax zag in 1900 het levenslicht.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst