Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Roda JC

Feiten & Weetjes Ajax - Roda JC

Landskampioen Ajax neemt het vrijdag in de Amsterdam ArenA op tegen Roda JC. In aanloop naar het eerste competitieduel van het gloednieuwe seizoen in de Eredivisie (aanvang 20:00 uur) zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax - Roda JC wordt voor de 41ste keer gespeeld in de Eredivisie. Van de 40 eerder gespeelde edities won Ajax 32 keer. Drie keer won Roda in Amsterdam.

* Siem de Jong staat voor zijn 150ste wedstrijd in de Eredivisie. De Ajax-aanvoerder scoorde al 50 keer in de competitie.

* In het verleden kwamen veel spelers uit voor zowel Ajax als Roda JC. Enkele bekende voorbeelden zijn Fons Groenendijk, André Ooijer, Mitchell Donald, Tijjani Babangida en Yannis Anastasiou.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen Roda JC een 1-1-gelijkspel op. Daley Blind maakte zijn eerste officiële Ajax-doelpunt.

* De laatste thuisoverwinning op de Limburgers komt uit het seizoen 2011-2012. Op 4 maart 2012 werd het in de ArenA 4-1. Lorenzo Ebecilio maakte een hattrick.

Siem de Jong, hier tijdens de laatste editie van Ajax - Roda JC (1-1) in duel met oud-Ajacied Rob Wielaert, kan tegen de Limburgers zijn 150ste wedstrijd in de Eredivisie spelen. Siem de Jong, hier tijdens de laatste editie van Ajax - Roda JC (1-1) in duel met oud-Ajacied Rob Wielaert, kan tegen de Limburgers zijn 150ste wedstrijd in de Eredivisie spelen.

* De laatste overwinning van Roda JC bij Ajax stamt uit het seizoen 1999-2000. Op 29 oktober 1999 eindigde Ajax – Roda JC in 1-2.

* Ajax is in de Eredivisie al dertien thuiswedstrijden zonder nederlaag tegen Roda JC.

* Ajax’ recordoverwinning op de Roda Juliana Combinatie werd geboekt op 2 december 1984. Dick Schoenaker en Marco van Basten scoorden die dag ieder twee keer.

* Het lukte Ajax in de laatste 40 thuiswedstrijden tegen Roda JC telkens om minimaal een keer te scoren.

* Ajax is al elf thuiswedstrijden in de Eredivisie ongeslagen. Inclusief de uitwedstrijden in de competitie zijn de Ajacieden al veertien duels op rij ongeslagen.

* Roda JC slaagde er in zijn laatste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie niet in om tot een overwinning te komen. De laatste vijf uitwedstrijden gingen zelfs verloren.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst