Menu
Feiten & Weetjes Ajax – Roda JC

Feiten & Weetjes Ajax – Roda JC

Ajax ontvangt zaterdag Roda JC in de Eredivisie. Het duel in de Amsterdam ArenA wordt vanaf 19:45 uur gespeeld. In aanloop naar het thuisduel met de Limburgers zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere edities van Ajax – Roda JC op een rij.

* Ajax -  Roda JC wordt voor de 43e keer gespeeld in de Eredivisie. Van de 42 eerder gespeelde edities won Ajax 34 keer. Drie keer won Roda in Amsterdam. 

* De Eredivisie beleeft dit seizoen zijn zestigste editie. Van de 59 voorgaande Eredivisie-seizoenen kwam het slechts 7 keer voor dat Ajax de eerste thuiswedstrijd niet won. 53 openingsduels werden gewonnen.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen Roda JC een klinkende 6-0-zege op. Op 31 oktober 2015 scoorden Arek Milik, Viktor Fischer en Davy Klaassen allen twee keer in de ArenA.

* De laatste overwinning van Roda JC bij Ajax stamt uit het seizoen 1999-2000. Op 29 oktober 1999 eindigde Ajax – Roda JC in 1-2. Aron Winter scoorde voor de thuisclub.

* Ajax is in de Eredivisie al vijftien thuiswedstrijden zonder nederlaag tegen Roda JC. Uit en thuis zijn de Ajacieden twaalf wedstrijden ongeslagen tegen de Limburgers.

* Uit en thuis won Roda 14 wedstrijden op rij niet van Ajax. Tegen geen enkele andere Eredivisie-club heeft Roda momenteel een langere reeks zonder overwinning lopen. In 5 van de laatste 7 uitwedstrijden bij Ajax maakte Roda JC geen enkele goal.

* Het lukte Ajax in de laatste 42 thuiswedstrijden tegen Roda JC telkens om minimaal een keer te scoren.

Yannis Anastasiou was tussen 2004 en 2006 spits in de Ajax-selectie. De Griek scoorde onder meer op 18 oktober 2005 tweemaal in het Champions League-duel met FC Thun. Ajax won die avond met 2-0.
Yannis Anastasiou was tussen 2004 en 2006 spits in de Ajax-selectie. De Griek scoorde onder meer op 18 oktober 2005 tweemaal in het Champions League-duel met FC Thun. Ajax won die avond met 2-0.

* Ajax is 19 Eredivisie-wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste competitienederlaag dateert van 13 december 2015 toen uit bij FC Utrecht met 1-0 werd verloren.

* Ajax’ recordoverwinning op de Roda Juliana Combinatie werd geboekt op 2 december 1984: 7-0. Dick Schoenaker en Marco van Basten scoorden die dag ieder twee keer.

*Ajax opende de competitie afgelopen weekeinde met een 1-3-overwinning op Sparta. In Rotterdam scoorden Mateo Cassierra, Daley Sinkgraven en Davy Klaassen.

* Yannis Anastasiou is dit seizoen de nieuwe trainer van Roda JC. De Griek kwam tussen 2004 en 2006 tot 38 officiële duels als Ajacied. Voor de Amsterdammers kwam hij tot 10 goals.

* Anastasiou was bij Ajax ook werkzaam als coach. In 2011 was hij assistent-trainer bij Jong Ajax en in 2011-2012 trainer van de B2.

* Anastasiou scoorde in de Eredivisie 3 keer voor Ajax tegen Roda en 3 keer voor Roda tegen Ajax. Alleen Tijjani Babangida en Martin van Geel scoorden ook voor zowel Ajax tegen Roda als Roda tegen Ajax.

* In het verleden kwamen veel spelers uit voor zowel Ajax als Roda JC. Enkele bekende voorbeelden zijn Fons Groenendijk, André Ooijer en Mitchell Donald.

* Jairo Riedewald maakte in het seizoen 2013-2014 zijn officiële debuut als Ajacied tegen Roda JC. Hij maakte 3 competitiegoals in zijn carrière, allemaal tegen Roda JC (2x voor Ajax in de Eredivisie en 1x voor Jong Ajax in de Jupiler League).

*Joël Veltman ontving tegen Sparta een rode kaart (twee keer geel). De verdediger is geschorst voor het treffen met de Limburgers.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst