Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Roda JC

Feiten & Weetjes Ajax - Roda JC

Ajax neemt het zondagmiddag in de Amsterdam ArenA op tegen Roda JC. In aanloop naar het duel tussen de regerend landskampioen en Roda JC zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax en Roda JC spelen voor de veertigste keer tegen elkaar in Amsterdam. Ajax won 32 keer en verloor drie keer. Het duel eindigde vier keer gelijk.

* Het doelsaldo van alle 79 onderlinge ontmoetingen tussen Roda JC en Ajax is met 175-84 in Amsterdams voordeel.

* Bij Roda JC zijn de ogen gericht op Sanharib Malki. Hij scoorde al tien keer dit seizoen. Ajax’ topscorer Siem de Jong was acht keer trefzeker.

* Oud-Ajacied Mitchell Donald is bij Roda JC de enige speler die op scherp staat. Hij mist bij een gele kaart de volgende wedstrijd.

* Zestien voetballers kwamen in hun loopbaan voor zowel Ajax als Roda JC uit. Enkele bekende namen: André Ooijer, Alfons Groenendijk, Yannis Anastasiou en Tijjani Babangida.

Wesley Sneijder in actie tijdens Ajax - Roda JC in 2003. Wesley Sneijder in actie tijdens Ajax - Roda JC in 2003.

* De huidige selectie van Roda JC telt vier oud-Ajacieden: Rob Wielaert, Mitchell Donald, Roly Bonevacia en Laurent Delorge hebben een verleden bij Ajax.

* In de uitwedstrijd in Kerkrade boog Ajax pas in de laatste acht minuten een 1-0-achterstand om in een overwinning. Christian Eriksen (82e minuut) en Lasse Schöne (88e minuut) bezorgden Ajax drie punten.

* Vorig seizoen boekte Ajax een 4-1-overwinning op Roda JC dankzij drie goals van Lorenzo Ebecilio en een van Vurnon Anita.

* Ajax won de afgelopen tien thuisduels van Roda JC. Het laatste puntenverlies dateert van 19 augustus 2001. Die dag eindigde Ajax - Roda JC in 1-1.

* De grootste zege op Roda JC dateert uit 1984. Destijds gingen de Limburgers met 7-0 onderuit in Amsterdam.

* Roda JC is momenteel zes duels op rij ongeslagen in de Eredivisie. Desondanks staat de club op de vijftiende plaats in de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst