Menu
Feiten & weetjes Ajax - sc Heerenveen

Feiten & weetjes Ajax - sc Heerenveen

Ajax neemt het vrijdagavond in de Amsterdam ArenA op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel hebben we een elftal feiten en weetjes op een rij gezet over Ajax - sc Heerenveen.

* De eerste editie van Ajax - Heerenveen werd gespeeld op 21 april 1991. De Amsterdammers wonnen het thuisduel met 4-1. Ron Willems, Michel Kreek en Dennis Bergkamp (2) scoorden.

* Eerder dit seizoen leverde de uitwedstrijd tegen Heerenveen Ajax een 2-2-gelijkspel op. Thulani Serero maakte beide Ajax-treffers én kreeg rood.

* Ajax - Heerenveen werd twintig keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won vijftien ontmoetingen. Drie keer wonnen de Friezen.

* Ajax speelde dit seizoen in de Eredivisie vijftien thuisduels. Alleen het treffen met Vitesse ging verloren. Heerenveen won dit seizoen slechts drie van zijn vijftien uitwedstrijden.

* De teller van Alfred Finnbogason staat op liefst 23 doelpunten. De IJslander sloeg in 27 duels onder meer twee keer toe tijdens Heerenveen - Ajax.

De eerste ontmoeting met sc Heerenveen in Amsterdam won Ajax in 1991 met 4-1. De eerste ontmoeting met sc Heerenveen in Amsterdam won Ajax in 1991 met 4-1.

* Siem de Jong is met elf doelpunten de clubtopscorer van Ajax. Als de aanvoerder scoort, heeft hij zijn vijftigste officiële Ajax-doelpunt gemaakt.

* Kenneth Vermeer zit tegen Heerenveen het laatste duel van zijn schorsing uit. Jasper Cillessen is vrijdag opnieuw de doelman van Ajax-doelman.

* Frank de Boer en Marco van Basten speelden als Ajacieden nooit samen. De verdediger en aanvaller speelden wel 10 interlands samen in het Nederlands elftal.

* In de Ajax-selectie hebben Miralem Sulejmani en Lasse Schöne een verleden bij sc Heerenveen. Bij de Friezen zijn Daniël de Ridder en trainer Marco van Basten de oud-Ajacieden.

* In het verleden droegen veel spelers zowel het shirt van Ajax als Heerenveen. Enkele voorbeelden zijn Ole Tobiasen, Gerald Sibon, Hans Vonk en Klaas Jan Huntelaar.

* Afgelopen seizoen won Ajax de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met 5-1. Kolbeinn Sigthórsson, Toby Alderweireld, Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Gregory van der Wiel scoorden voor Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (top) en Beeldarchief Ajax