Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Sparta

Feiten & Weetjes Ajax - Sparta

Ajax speelt zondag vanaf 14:30 uur een thuiswedstrijd tegen Sparta. In aanloop naar het treffen met de Rotterdammers zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax was 51 keer eerder gastheer voor Sparta in de Eredivisie. De Ajacieden wonnen 37 keer. Sparta verliet de hoofdstad vijf keer met een overwinning.

* De eerste editie van Ajax – Sparta in de Eredivisie werd gespeeld op 27 januari 1957. Ajax won die dag met 2-1.

* De laatste thuisnederlaag tegen Sparta dateert van 20 augustus 1989. De Spartanen wonnen in De Meer met 1-2. Het Ajax-doelpunt werd gemaakt door Aron Winter.

* Ajax maakte maar liefst 152 goals in 51 thuiswedstrijden tegen Sparta. In eigen huis maakten de Amsterdammers alleen tegen FC Twente (153) meer doelpunten.

* Ajax won twee keer met 9-0 van Sparta. De eerste keer was op 8 december 1985. Ook op 18 maart 2001 sloegen de Ajacieden negen keer toe voor eigen publiek.

* Ajax won alle vier zijn Eredivisie-duels sinds de winterstop. Sparta won in november 2016 voor het laatst. Heerenveen werd toen geklopt. 

* Ajax speelde op 23 augustus 2009 voor het laatst voor eigen publiek tegen Sparta. Ondanks een karrenvracht aan Ajax-kansen bleef het 0-0.

* Ajax is 17 thuiswedstrijden in de Eredivisie ongeslagen tegen Sparta. Dit seizoen is Ajax in de competitie acht opeenvolgende thuisduels ongeslagen. Sparta wacht tien uitduels op een zege.

Eerder dit seizoen stonden Sparta en Ajax tegenover elkaar op Het Kasteel. Ajax won op 7 augustus 2016 met 1-3. In de eerste speelronde scoorden Davy Klaassen, Daley Sinkgraven en Mateo Cassierra. Toenmalig Ajacied Nemanja Gudelj maakte een eigen doelpunt.
Eerder dit seizoen stonden Sparta en Ajax tegenover elkaar op Het Kasteel. Ajax won op 7 augustus 2016 met 1-3. In de eerste speelronde scoorden Davy Klaassen, Daley Sinkgraven en Mateo Cassierra. Toenmalig Ajacied Nemanja Gudelj maakte een eigen doelpunt.

* Sparta werd vorig seizoen overtuigend kampioen van de Jupiler League. Het kampioensduel was op het Kasteel tegen Jong Ajax. Ondanks een goal van Daley Sinkgraven won Sparta met 3-1.

* Nick Viergever was bij de laatste editie van Ajax – Sparta speler bij de Rotterdammers. Via AZ belandde de verdediger uiteindelijk in 2014 bij Ajax.

* De technische staf van Sparta is Amsterdams georiënteerd. Assistent-trainers Michael Reiziger en Ole Tobiasen speelden voor Ajax en hoofdcoach Alex Pastoor is geboren in de hoofdstad.

* Alex Pastoor heeft als trainer een positieve balans tegen Peter Bosz. Van de in totaal zeven ontmoetingen won Pastoor er vier en Bosz drie.

* In de huidige Sparta-selectie heeft David Mendes da Silva een verleden als Ajacied. Aanvaller Zakaria El Azzouzi wordt dit seizoen gehuurd van Ajax.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als Sparta. Bekende voorbeelden zijn: Louis van Gaal, Ruud Geels, Aron Winter, Anwar El Ghazi en Danny Blind.

* Hakim Ziyech staat op scherp. Bij een gele kaart volgt automatisch een schorsing voor het komende competitieduel.

Tickets Ajax - Sparta

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst