Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Standard Luik

Feiten & Weetjes Ajax - Standard Luik

Ajax ontvangt donderdag vanaf 19:00 uur Standard Luik in de tweede speelronde van de poulefase van de UEFA Europa League. De Ajacieden wonnen hun eerste groepswedstrijd met 2-1 van Panathinaikos. In aanloop naar het thuisduel met de Belgen een aantal feiten en weetjes over beide clubs.

*Ajax en Standard Luik speelden nooit eerder een officiële wedstrijd tegen elkaar.

* Royal Standard Club de Liège werd in 1898 opgericht en was tien keer landskampioen. Ajax zag in 1900 het levenslicht en heeft 33 landstitels op zijn erelijst.

* Ajax kende een uitstekende generale voor het thuisduel met Standard Luik. De Ajacieden wonnen zaterdag met 5-1 van PEC Zwolle. Standard won hetzelfde weekend met 3-0 van Eupen.

* Eyong Enoh is een oud-Ajacied in de selectie van Standard Luik. De Kameroener droeg tussen 2008 en 2013 in 149 officiële duels het Ajax-shirt. Eerder was Enoh ook speler van Ajax Cape Town.  

* Verschillende oud-Ajacieden waren in het verleden ook werkzaam bij Standard Luik: Arie Haan, Simon Tahamata en Walter Meeuws.

* Van alle Belgische profclubs is Standard het langst onafgebroken actief op het hoogste Belgische voetbalniveau: sinds 1921.

Standard Luik ontvangt Ajax op donderdag 8 december in het Stade Maurice Dufrasne, ook bekend als Stade Sclessin. Het is met 30.000 plaatsen het grootste stadion in de Belgische hoogste voetbalklasse.
Standard Luik ontvangt Ajax op donderdag 8 december in het Stade Maurice Dufrasne, ook bekend als Stade Sclessin. Het is met 30.000 plaatsen het grootste stadion in de Belgische hoogste voetbalklasse.

* De finaleplaats in het toenmalige Europa Cup II-toernooi tegen FC Barcelona in 1982 is hét Europese hoogtepunt in de historie van Standard Luik. Op 12 mei 1982 was Barça met 2-1 te sterk.

* Ajax speelde veertien keer eerder een Europees duel met een Belgische opponent. De Amsterdammers wonnen acht keer en verloren vier keer.

* Ajax won vijf van zijn zes thuiswedstrijden tegen een Belgische opponent. In 2009-2010 was alleen Anderlecht te sterk in de Europa League. In de overige vijf duels incasseerde Ajax geen tegentreffers.

* Standard Luik stond zes keer tegenover een Nederlandse club. De Belgen wonnen een keer: in het seizoen 1973-1974 waren de Luikenaars met 3-1 te sterk voor Feyenoord in de UEFA Cup.

* Ajax begon de poulefase van de Europa League met een 2-1-overwinning op Panathinaikos. De club begon twee keer eerder met twee zeges aan de poulefase van een Europees toernooi: in 1994-1995 en 1995-1996. Beide keren bereikte Ajax de finale van de Champions League.

* Davy Klaassen kan zijn vijftiende Europa League-wedstrijd spelen. Als de aanvoerder in actie komt,  staat hij naast Toby Alderweireld en Siem de Jong. De oud-Ajacieden zijn Ajax’ recordhouders in de EL.

* Bij een gelijkspel is Ajax de eerste club die zes opeenvolgende Europese thuisduels afsluit met een remise.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl en Pro Shots (midden)
TICKETS AJAX - STANDARD LUIK