Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Steaua

Feiten & Weetjes Ajax - Steaua

Ajax neemt het donderdag in de zestiende finales van de UEFA Europa League op tegen Steaua Boekarest. In aanloop naar het duel met de club uit Roemenië zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax’ tegenstander op een rij.

* Ajax en Steaua Boekarest hebben nooit eerder een wedstrijd tegen elkaar gespeeld. Tot dusver is de ontmoeting met FC Timisoara (seizoen 2009-2010) de enige wedstrijd tussen Ajax en een Roemeense club.

* Steaua Boekarest heeft twaalf keer tegen een Nederlandse club gespeeld. De meest recente ontmoeting is van vorig seizoen toen Steaua in de eerste knock-outronde werd uitgeschakeld door FC Twente.

* Steaua slaagde er in de historie slechts één keer in om op Nederlandse bodem te winnen. In het seizoen 2005-2006 waren ze met 1-3 te sterk voor sc Heerenveen.

* George Ogararu heeft zowel voor Ajax als Steaua Boekarest gespeeld. De Roemeense verdediger kwam in 2006 van Steaua naar Ajax.

* Christian Eriksen viert vandaag zijn 21ste verjaardag. Tot dusver slaagde alleen ex-Ajacied Markus Rosenberg erin om op zijn verjaardag te scoren in een Europese wedstrijd van Ajax. Tijdens het CL-duel Ajax - Arsenal (1-2) in het seizoen 2005-2006 was de jarige Zweed trefzeker.

George Ogararu heeft zowel voor Ajax als Steaua Boekarest gespeeld. George Ogararu heeft zowel voor Ajax als Steaua Boekarest gespeeld.

* Onder leiding van trainer Laurentiu Regencampf gaat Steaua Boekarest met liefst punten voorsprong op nummer 2 Astra Ploiesti aan kop in de Roemeense competitie.

* Zowel Ajax als Steaua zijn recordhouder kampioenschappen in eigen land. Op de erelijst van Steaua staan 24 landstitels genoteerd.

* Steaua slaagde er in het seizoen 2005-2006 voor het laatst in om bij de laatste zestien in de UEFA Cup, de voorloper van de UEFA Europa League, te komen. Het Europese avontuur van de Roemenen eindigde destijds in de halve finales tegen Middlesbrough.

* Steaua Boekarest versleet de afgelopen jaren bijzonder veel trainers. De laatste vijf jaar stonden er maar liefst elf verschillende hoofdcoaches voor de Steaua-selectie.

* De returnwedstrijd tussen Ajax en Steaua Boekarest wordt volgende week in de schitterende National ArenA in de Roemeense hoofdstad gespeeld. Ricardo van Rhijn speelde daar vorig jaar al eens met het Nederlands elftal.

* George Ogararu, Stefan Kovacs (beiden ex-Ajax), Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu en Walter Zenga zijn enkele bekende namen uit de clubgeschiedenis van Steaua Boekarest.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst