Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Vitesse

Feiten & Weetjes Ajax - Vitesse

Ajax opent het nieuwe Eredivisieseizoen zondag vanaf 14:30 uur met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. In aanloop naar de eerste competitiewedstrijd zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax - Vitesse werd 29 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won daarvan 24 keer. Ajax - Vitesse eindigde in de Eredivisie nog nooit in een gelijkspel.

* Ajax verloor de afgelopen twee seizoenen voor eigen publiek van Vitesse. Afgelopen seizoen incasseerden de Ajacieden in de negentigste minuut een fatale tegentreffer: 0-1. Een jaar eerder wonnen de Arnhemmers met 0-2.

* Het doelsaldo van 29 edities Ajax - Vitesse spreekt ruimschoots in het voordeel van Ajax: 95-20.

* Ajax en Vitesse behoren tot de oudste clubs in het Nederlandse betaald voetbal. De Arnhemse club werd in 1892 opgericht. Ajax zag in 1900 het levenslicht.

* Ajax won in 1972 met maar liefst 12-1 van Vitesse. Johan Cruijff scoorde vier keer. Johan Neeskens en Dick van Dijk deden dat drie keer. Ajax’ monsteroverwinning is nog altijd de grootste zege ooit in de Eredivisie.

Op 12 april 2006 ontsnapte Ajax tegen Vitesse. Tot de 89e minuut stond het 0-1 via ex-Ajacied Youssouf Hersi. Klaas Jan Huntelaar (89) en Angelos Charisteas (90+3) hielpen Ajax op de valreep alsnog aan de zege. Op 12 april 2006 ontsnapte Ajax tegen Vitesse. Tot de 89e minuut stond het 0-1 via ex-Ajacied Youssouf Hersi. Klaas Jan Huntelaar (89) en Angelos Charisteas (90+3) hielpen Ajax op de valreep alsnog aan de zege.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als Vitesse gespeeld. Een greep uit de namen: Dick Schoenaker, John van den Brom, Theo Janssen, Michel Kreek, Nikos Machlas en Tijjani Babangida.

* In de huidige selectie van Vitesse heeft alleen Jan-Arie van der Heijden een verleden als speler van Ajax 1. Van der Heijden speelde in 2007-2008 twee competitiewedstrijden als Ajacied.

* Vitesse-trainer Peter Bosz won afgelopen seizoen met de Arnhemmers voor het eerst van Ajax. Tien eerdere krachtmetingen (met o.a. Heracles Almelo) bleven voor Bosz zonder zege.

* Louis van Gaal heeft als trainer van Ajax de meeste wedstrijden tegen Vitesse gecoacht. Tussen 1991 en 1997 zat de ex-bondscoach elf keer op de bank tegen de Arnhemmers. Ajax won daarvan acht wedstrijden. Van Gaal zag Ajax twee keer verliezen van Vitesse.

* De editie van Ajax – Vitesse (4-0) in het seizoen 1996-1997 stond deels in het teken van het afscheid van Louis van Gaal. Na afloop van het competitieduel nam hij op 1 juni 1997 afscheid van de supporters.

* In het seizoen 2007-2008 werd Ajax – Vitesse (4-1) voorafgegaan door het afscheid van Jaap Stam. Op indrukwekkende wijze nam de verdediger voor de wedstrijd afscheid van het publiek.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst