Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Vitesse

Feiten & Weetjes Ajax - Vitesse

Ajax neemt het zaterdagavond vanaf 18:45 uur op tegen Vitesse. In aanloop naar de competitiewedstrijd in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax en Vitesse nemen het vanavond voor de 28ste keer tegen elkaar op in Amsterdam. Ajax won liefst 24 van de 27 eerdere ontmoetingen. Vitesse was drie keer de sterkste. Ajax - Vitesse eindigde nooit in een gelijkspel.

* Het doelsaldo van 27 edities Ajax - Vitesse spreekt ruimschoots in het voordeel van Ajax: 95-17.

* Vitesse doet het dit seizoen goed op vreemde bodem. Alle vijf uitduels werden tot dusver in winst omgezet.

* Wilfried Bony is de huidige clubtopscorer van Vitesse. De Ivoriaan staat al op tien treffers in evenzoveel wedstrijden. Jonathan Reis volgt met vier doelpunten. Bij Ajax gaan Siem de Jong en Tobias Sana aan kop met ieder vier competitietreffers.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als Vitesse gespeeld. Een greep uit de namen: Dick Schoenaker, Abe Knoop, Ismail Aissati, Jan van Halst, Michel Kreek, Nikos Machlas en Tijjani Babangida.

Zlatan Ibrahimovic was een van de doelpuntenmakers tijdens Ajax - Vitesse in het seizoen 2003-2004. Die ontmoeting eindigde in een 5-0 zege voor Ajax. Zlatan Ibrahimovic was een van de doelpuntenmakers tijdens Ajax - Vitesse in het seizoen 2003-2004. Die ontmoeting eindigde in een 5-0 zege voor Ajax.

* In de huidige selectie van Vitesse hebben twee spelers een Ajax-verleden: Theo Janssen en Jan-Arie van der Heijden.

* Vorig seizoen eindigde Ajax – Vitesse in een 4-1 zege voor Ajax. Christian Eriksen, Derk Boerrigter, Kolbeinn Sigthórsson (2x) en Alexander Büttner waren allen na rust trefzeker.

* De laatste competitiezege van Vitesse in Amsterdam dateert uit het seizoen 2000-2001. Op 17 mei 2001 verliet Vitesse de ArenA met een 1-2-overwinning.

* Aan de wedstrijd Ajax – Vitesse kleeft een bijzonder record in de Eredivisie. De 12-1-overwinning uit 1972 is al veertig jaar niet meer geëvenaard.

* Ajax koestert een reeks van dertien thuisduels in de Eredivisie zonder nederlaag. Het laatste verlies dateert van 5 februari. Die middag verloor Ajax thuis van FC Utrecht (0-2).

* Bij Vitesse staat Wimilio Vink onder contract. De 18-jarige middenvelder is de zoon van Jong Ajax-trainer Gery Vink. Vorig seizoen maakte Vink zijn debuut in de Eredivisie tegen Ajax. Die invalbeurt is tot dusver zijn enige optreden gebleven.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst