Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Vitesse

Feiten & Weetjes Ajax - Vitesse

Ajax neemt het zaterdagavond vanaf 18:45 uur op tegen Vitesse. In aanloop naar de competitiewedstrijd in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax - Vitesse werd 28 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won daarvan 24 keer. Ajax - Vitesse eindigde in de Eredivisie nog nooit in een gelijkspel.

* Afgelopen seizoen verloren de Ajacieden hun thuiswedstrijd tegen Vitesse: 0-2. Wilfried Bony was met zijn twee doelpunten goud waard voor de Arnhemmers.

* Ajax is sinds de nederlaag tegen Vitesse op 3 november 2012 al 17 thuiswedstrijden ongeslagen in de Eredivisie.

* Ajax won in 1972 met maar liefst 12-1 van Vitesse. Johan Cruijff scoorde vier keer. Johan Neeskens en Dick van Dijk deden dat drie keer. Ajax’ monsteroverwinning is nog altijd de grootste zege ooit in de Eredivisie.

* Ajax maakte dit seizoen in de Eredivisie 16 doelpunten in de Amsterdam ArenA. Alleen Heerenveen maakte tot nu toe in thuiswedstrijden meer doelpunten: 17.

John Heitinga loopt op 21 maart 2004 juichend weg als hij Ajax koppend op 4-0 heeft gebracht. De Amsterdammers winnen die middag met 5-0 van Vitesse. John Heitinga loopt op 21 maart 2004 juichend weg als hij Ajax koppend op 4-0 heeft gebracht. De Amsterdammers winnen die middag met 5-0 van Vitesse.

* Drie dagen na zijn debuutwedstrijd tegen ONS Sneek maakte Stefano Denswil afgelopen seizoen zijn Eredivisiedebuut in de met 0-2-verloren thuiswedstrijd tegen Vitesse.

* Het doelsaldo van 28 edities Ajax - Vitesse spreekt ruimschoots in het voordeel van Ajax: 95-19.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als Vitesse gespeeld. Een greep uit de namen: Dick Schoenaker, Ismail Aissati, Jan van Halst, Michel Kreek, Nikos Machlas en Tijjani Babangida.

* In de huidige selectie van Vitesse hebben twee spelers een Ajax-verleden: Theo Janssen en Jan-Arie van der Heijden.

* Vitesse slaagde er in zijn laatste 9 uitwedstrijden in de Eredivisie niet in om ‘de nul’ te houden.

* Vitesse-trainer Peter Bosz zat tien keer op de bank tegen Ajax. De ex-oefenmeester van Heracles Almelo en Feyenoord won als trainer nog nooit van Ajax (7 nederlagen en 3 keer gelijk).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst