Menu
Feiten & Weetjes Ajax vs amateurclubs

Feiten & Weetjes Ajax vs amateurclubs

Ajax speelt dinsdagavond vanaf 18:45 uur een thuisduel in het KNVB Bekertoernooi tegen ASWH. In aanloop naar het bekerduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax, ASWH en de Amsterdamse verrichtingen tegen amateurtegenstanders op een rij.

* ASWH speelt zijn competitiewedstrijden in de zaterdag Hoofdklasse B. De club uit Hendrik-Ido-Ambacht was in het seizoen 2004-2005 algeheel landskampioen bij de amateurs.

* Net als bij Ajax wordt de technische staf van ASWH ook (deels) bemand door oud-profs. Ex-AZ’er Michel Langerak is trainer/coach, voormalig Feyenoorder Joop Hiele keeperstrainer.

* ASWH wordt in de Amsterdam ArenA gesteund door circa 1000 supporters, die met vijftien bussen naar Amsterdam komen. De leeftijden van de fans lopen uiteen van 4 tot en met 84 jaar.

* ASWH staat momenteel vijfde in de zaterdag Hoofdklasse B. Koploper Hoek speelt deze bekerronde in de Kuip tegen Feyenoord.

* In het laatste bekerduel waarin Ajax een amateurploeg trof, maakte Stefano Denswil zijn officiële debuut. De verdediger scoorde op 31 oktober 2012 bovendien tegen ONS Sneek: 0-2 (foto boven).

Siem de Jong maakte in het seizoen 2007-2008 tegen Kozakken Boys zijn officiële debuut als Ajacied. Siem de Jong maakte in het seizoen 2007-2008 tegen Kozakken Boys zijn officiële debuut als Ajacied.

* Ook in het seizoen 2011-2012 trof Ajax met VV Noordwijk een amateurploeg in het KNVB Bekertoernooi. In Noordwijk (1-3-winst) maakten liefst drie Ajacieden hun officiële debuut: Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn en Lesly de Sa.

* Het bekertreffen met WHC leverde Ajax’ grootste overwinning op in het KNVB Bekertoernooi. Op 23 december 2009 won Ajax in Zwolle met 1-14. Luis Suarez scoorde zes keer.

* Ajax’ aanvoerder Siem de Jong speelde zijn eerste officiële wedstrijd in Ajax 1 tegen de amateurs van Kozakken Boys en in het bekertoernooi. Op 26 september 2007 won Ajax met 1-2 (foto midden).

* Tot vanavond was Ajax slechts een keer eerder gastheer voor een amateurploeg in de Amsterdam ArenA. Op 28 oktober 1998 waren de Ajacieden van Morten Olsen in een bekertreffen met 9-0 te sterk voor UDI’19.

* Ajax speelde in het amateurtijdperk zijn eerste bekerwedstrijd. Op 6 november 1904 was in Rotterdam Saturnus met 2-1 te sterk voor de Ajacieden.

* Ajax won de nationale beker tot nu toe 18 keer. De laatste bekerwinst dateert uit het seizoen 2009-2010.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst