Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Willem II

Feiten & Weetjes Ajax - Willem II

Ajax en Willem II treffen elkaar vanaf 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. In aanloop naar deze competitiewedstrijd zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Blijdschap en treurnis lagen dicht bij elkaar tijdens de laatste editie van Ajax – Willem II. Op 5 mei 2013 veroverde Ajax met de 5-0-zege de 32ste landstitel. Willem II degradeerde uit de Eredivisie.

* Ajax – Willem II werd in de Eredivisie voor het eerst gespeeld op 18 november 1956. Ajax won die dag met 5-0.

* Ajax – Willem II werd tot nu toe 38 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 34 keer en verloor thuis nog nooit van de Brabanders. Ajax is dus al 38 thuisduels ongeslagen tegen Willem II.

* Ajax zette zijn laatste 11 thuiswedstrijden tegen Willem II om in een overwinning. In 2001 werd voor het laatst gelijkgespeeld. De Tricolores speelden in totaal vier keer gelijk in Amsterdam.

* Ajax won voor eigen publiek liefst drie keer met 7-0 van de Tricolores. Dat lukte voor het eerst in 1962 – 1963. In 1994 – 1995 en 2008 – 2009 werd dit herhaald.

* De meest doelpuntrijke editie van Ajax – Willem II stamt uit het voetbaljaar 1982 – 1983. Op 17 april 1983 wonnen de Ajacieden voor eigen publiek met 8-2.

Willem II kwam afgelopen seizoen uit in de Jupiler League. Lucas Andersen hielp Jong Ajax met zijn doelpunt op de Toekomst aan een gelijkspel tegen de Tricolores: 1-1. Willem II kwam afgelopen seizoen uit in de Jupiler League. Lucas Andersen hielp Jong Ajax met zijn doelpunt op de Toekomst aan een gelijkspel tegen de Tricolores: 1-1.

* In de laatste 19 thuisduels met Willem II werd minstens een keer gescoord door de Ajacieden. De Tilburgers scoorden de laatste vier keer niet in de ArenA. Willem II scoorde slechts 1 keer in de laatste 10 Eredivisieduels in de ArenA.

* Mitchell Dijks is een oud-Ajacied (9 duels Ajax 1) in de selectie van Willem II. Fabian Sporkslede is dit seizoen door Ajax verhuurd aan de Tricolores. Sporkslede speelde vier officiële duels in Ajax 1.

* In het verleden kwamen veel spelers uit voor zowel Ajax als Willem II. Enkele bekende voorbeelden: Jaap Stam, Kenneth Vermeer, Marc Overmars, Martijn Reuser en Tomás Galásek.

* Ajax is tien duels ongeslagen in de Eredivisie. De landskampioen boekte in die reeks zeven zeges. Ajax speelde afgelopen week gelijk tegen ADO: 1-1. Met een zege waren de Ajacieden koploper.

* Willem II was afgelopen seizoen in de Jupiler League tegenstander van Jong Ajax. Op de Toekomst speelden de clubs op 15 september 2013 gelijk: 1-1. In Tilburg won de thuisclub met 7-1.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.