Menu
Feiten & Weetjes Apoel - Ajax

Feiten & Weetjes Apoel - Ajax

Ajax neemt het dinsdag vanaf 20:45 uur in het GSP Stadion op tegen Apoel Nicosia. In aanloop naar het tweede UEFA Champions League-duel zet Ajax.nl enkele feiten en weetjes op een rij over Cypriotische tegenstanders van Ajax.

* Ajax stond twee keer eerder tegenover een Cypriotische tegenstander. In het seizoen 2001-2002 werd Apollon Limassol geklopt in de UEFA Cup. De Ajacieden waren in 1979-1980 ook (veel) te sterk voor AC Omonia in het voormalige EC I-toernooi.

* Apoel Nicosia speelde nooit eerder een officiële wedstrijd tegen een Nederlandse club.

* Voor de Griekse Apoel-coach Giorgos Donis is dit het eerste seizoen waarin hij een team in de Champions League leidt.

* Donis speelde mee in de halve finale van de Champions League in 1995-1996, waar hij met Panathinaikos werd uitgeschakeld door Ajax.

* Apoel strandde afgelopen seizoen in de eerste (groeps)ronde van de UEFA Europa League, waar het vijf punten behaalde. De Cyprioten speelden de afgelopen twee jaar niet in de CL.

* Apoel Nicosia verloor zijn eerste wedstrijd in groep F van de UEFA Champions League met 1-0 van FC Barcelona. Ajax speelde dezelfde avond gelijk tegen Paris Saint-Germain: 1-1.

Aanvaller Nikos Machlas speelde zowel bij Ajax als Apoel Nicosia. Aanvaller Nikos Machlas speelde zowel bij Ajax als Apoel Nicosia.

* Apoel Nicosia speelt voor de derde keer in de clubhistorie mee in de UEFA Champions League. Het beste resultaat werd behaald in het seizoen 2011-2012: kwartfinale.

* Ajax speelt voor de dertiende keer mee in de Champions League. De Amsterdammers wonnen het belangrijkste Europese clubtoernooi in 1995.

* Van het Apoel dat in 2011-2012 de kwartfinale haalde, zijn alleen Gustavo Manduca, Nektarios Alexandrou en Kaká nog over.

* Apoel plaatste zich niet direct voor de groepsfase van de Champions League. In de voorrondes moest eerst worden afgerekend met HJK Helsinki en Aalborg BK.

* Het GSP stadion van Apoel heeft een capaciteit van 22.859. Tijdens een thuiswedstrijd van Ajax in de Amsterdam Arena is er plaats voor 53.052 man.

* Frank de Boer speelde op 7 oktober 2000 een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus in het GSP stadion. Het Nederlands elftal won die dag met 4-0. Ook Marc Overmars en Edwin van der Sar speelden mee.

* Nikos Machlas verdedigde de clubeer van zowel Ajax als Apoel Nicosia. De Griek was van 1999 tot 2002 Ajacied. Hij voetbalde tussen 2005 en 2008 bij Apoel. Machlas werd met beide clubs kampioen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst, Miel Brinkhuis