Menu
Feiten & Weetjes AZ - Ajax

Feiten & Weetjes AZ - Ajax

Ajax treft zondag AZ in de tweede speelronde van de Eredivisie. In aanloop naar de competitiewedstrijd in Alkmaar (aftrap: 12:30 uur) zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* AZ - Ajax werd 36 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 18 keer in Alkmaar. AZ boekte acht zeges. Tien edities van AZ - Ajax bleven onbeslist.

* Afgelopen seizoen eindigde AZ - Ajax in 3-2. Op 11 augustus 2013 scoorden Christian Eriksen en Siem de Jong voor Ajax. Ricardo van Rhijn kreeg rood in het AFAS Stadion.

* AZ en Ajax troffen elkaar afgelopen seizoen ook in de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. Op 27 maart 2014 schoot Lasse Schöne zijn ploeg uit een vrije trap naar de bekerfinale.

* Duels tussen Ajax en AZ zijn (uit en thuis) een garantie voor goals. In de laatste 10 Eredivisieduels tussen deze ploegen vielen gemiddeld 3,7 doelpunten per wedstrijd. De meest doelpuntrijke ontmoeting in die reeks was AZ - Ajax op 25 oktober 2009: 2-4.

* Titelhouder Ajax opende de competitie afgelopen week met een 4-1-overwinning op Vitesse. Ajax is nu 23 competitiewedstrijden op rij ongeslagen. Dit is de langste huidige reeks in de Eredivisie.

* Ajax is 13 uitwedstrijden ongeslagen in de Eredivisie. De 4-0-nederlaag bij PSV was op 22 september 2013 Ajax’ laatste uitnederlaag.

AZ-trainer Marco van Basten stond als hoofdtrainer van sc Heerenveen in de Eredivisie 4 keer tegenover Ajax en zijn collega-trainer Frank de Boer. De Boer verloor nog nooit van Van Basten (1 overwinning, 3 keer gelijk). AZ-trainer Marco van Basten stond als hoofdtrainer van sc Heerenveen in de Eredivisie 4 keer tegenover Ajax en zijn collega-trainer Frank de Boer. De Boer verloor nog nooit van Van Basten (1 overwinning, 3 keer gelijk).

* In de Ajax-selectie hebben Kolbeinn Sigthórsson (2010-2011), Niklas Moisander (2008-2012) en Nick Viergever (2010-2014) een verleden bij AZ. Viergever verruilde AZ afgelopen zomer voor Ajax.

* In het verleden droegen meer spelers de shirts van beide clubs. Bekende voorbeelden zijn: Kenneth Perez, Ronald Spelbos, Shota Arveladze, Demy de Zeeuw en Mounir El Hamdaoui.

*Viergever scoorde in zijn eerste competitiewedstrijd als Ajacied. In de huidige Ajax-selectie scoorden meer Ajacieden bij hun competitiedebuut: Ricardo Kishna, Jairo Riedewald, Niklas Moisander en Davy Klaassen.

* Huidig AZ-trainer Marco van Basten was van 1982 tot en met 1987 spits van Ajax. In 6 seizoenen als Ajacied speelde hij 133 Eredivisieduels, waarin hij 128 keer scoorde. In totaal was Van Basten 153 keer trefzeker als Ajacied.

* Marco van Basten was in het seizoen 2008-2009 trainer van Ajax. Kort voor de laatste wedstrijd van dat seizoen stapte Van Basten op als trainer. De Utrechter was 45 wedstrijden hoofdtrainer in Amsterdam.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.