Menu
Feiten & Weetjes AZ - Ajax

Feiten & Weetjes AZ - Ajax

Ajax treft zondag AZ in de eerste speelronde van de Eredivisie. In aanloop naar de competitiewedstrijd in Alkmaar (aftrap: 12:30 uur) zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* AZ - Ajax werd 37 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 19 keer in Alkmaar. AZ boekte acht zeges. Tien edities van AZ – Ajax bleven onbeslist.

* Afgelopen seizoen eindigde AZ - Ajax in 1-3. Davy Klaassen, Lasse Schöne en Anwar El Ghazi scoorden op 17 augustus 2014. Voor het derde jaar op rij speelt AZ het eerste thuisduel van het nieuwe Eredivisie-seizoen tegen Ajax.

* De laatste Amsterdamse nederlaag in Alkmaar stamt uit het seizoen 2013-2014. Op 11 augustus 2013 scoorden Christian Eriksen en Siem de Jong voor Ajax, maar ging de Noord-Hollandse derby met 3-2 verloren.

* AZ - Ajax was afgelopen seizoen het laatste thuisduel van de Alkmaarders met Marco van Basten als hoofdtrainer op de bank. Hij ging verder als assistent-trainer. Van Basten speelde 172 duels als Ajacied.

*Ajax hield in de Eredivisie de laatste 10 uitduels met AZ niet meer de nul (20 tegengoals totaal). Bogdan Lobont was op 3 oktober 2004 de laatste Ajax-doelman die AZ in eigen huis van het scoren afhield (0-0).

*Op 16 augustus 1987 startten AZ en Ajax het Eredivisie-seizoen ook tegen elkaar. Ajax won toen met 1-2.

Nemanja Gudelj was afgelopen seizoen de aanvoerder van AZ. De Serviër kwam in de laatste editie van AZ - Ajax (1-3) onder meer toenmalig Ajacied Daley Blind tegen.
Nemanja Gudelj was afgelopen seizoen de aanvoerder van AZ. De Serviër kwam in de laatste editie van AZ - Ajax (1-3) onder meer toenmalig Ajacied Daley Blind tegen.

* Huidig AZ-trainer John van den Brom speelde tussen 1993 en 1995 44 competitieduels als Ajacied. Hij scoorde 7 keer. Van den Brom speelde destijds samen met Frank de Boer.

* Van den Brom kwam in zijn twee seizoenen als Ajacied uiteindelijk tot 52 officiële duels. Hij droeg onder meer bij aan twee landstitels en de winst van de UEFA Champions League in 1995.

* Bij een zege op AZ wint Frank de Boer zijn 100e Eredivisie-wedstrijd als trainer. Alleen Rinus Michels (156) en Louis van Gaal (136) wonnen minimaal 100 keer als trainer van Ajax in de Eredivisie.

* John Heitinga won tot op heden 99 van de 152 Eredivisie-wedstrijden met Ajax waarin hij in actie kwam. De verdediger speelde, en scoorde, op 20 april 2008 voor het laatst namens Ajax in de Eredivisie, thuis tegen Heracles (5-1).

* Nemanja Gudelj droeg tot en met afgelopen seizoen het AZ-shirt. Afgelopen seizoen verruilde Nick Viergever de Alkmaarse club voor Ajax.

* In het verleden droegen meer spelers de shirts van beide clubs. Bekende voorbeelden zijn: Kolbeinn Sigthórsson, Niklas Moisander, Kenneth Perez, Ronald Spelbos, Shota Arveladze, Demy de Zeeuw en Mounir El Hamdaoui.

* In het verleden werkten ook veel trainers in hun loopbaan bij Ajax en AZ. Enkele voorbeelden zijn: Marco van Basten, Ronald Koeman, Co Adriaanse en Louis van Gaal.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl