Menu
Feiten & Weetjes AZ - Ajax

Feiten & Weetjes AZ - Ajax

Ajax speelt zondag vanaf 14:30 uur de uitwedstrijd tegen AZ. In aanloop naar het treffen in Alkmaar zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij.

* In de Eredivisie werd AZ – Ajax 38 keer eerder gespeeld. AZ won 8x, het werd 10x gelijk en Ajax won 20 duels in Alkmaar.

* Afgelopen seizoen won Ajax met 0-3 in het AFAS Stadion. Anwar El Ghazi (2) en Nemanja Gudelj scoorden op 9 augustus 2015 allebei al voor de rust in Alkmaar.

* Ajax is acht duels ongeslagen in de Eredivisie. Ajax is ongeslagen in zijn laatste 14 officiële duels in alle competities.

* Ajax is ongeslagen in de laatste 13 uitduels in de Eredivisie. De verloren uitwedstrijd tegen FC Utrecht was op 13 december 2015 de laatste nederlaag in competitieverband.

* Ajax is de enige club die dit seizoen in de Eredivisie iedere speelronde op voorsprong heeft gestaan.

* Ajax scoorde in zijn laatste 25 Eredivisie-duels. Op 26 januari 2016 bleef een Ajax-duel voor het laatst doelpuntloos: 0-0 (Ajax – Heracles). Ajax scoorde in alle competities in 35 opeenvolgende duels.

Afgelopen seizoen won Ajax met 0-3 in het AFAS Stadion. Anwar El Ghazi (2) en Nemanja Gudelj scoorden op 9 augustus 2015 allebei al voor de rust in Alkmaar.
Afgelopen seizoen won Ajax met 0-3 in het AFAS Stadion. Anwar El Ghazi (2) en Nemanja Gudelj scoorden op 9 augustus 2015 allebei al voor de rust in Alkmaar.

* In het verleden droegen verschillende spelers de shirts van beide clubs. Bekende voorbeelden zijn: Kenneth Perez, Ronald Spelbos, Shota Arveladze, Demy de Zeeuw, Kolbeinn Sigthórsson en Niklas Moisander.

* AZ-trainer John van den Brom was tussen 1993 en 1995 actief Ajacied. Hij won onder meer de Champions League. Tussen 2004 en 2007 was Van den Brom op de Toekomst onder meer hoofd opleiding en trainer van Jong Ajax.

* John van den Brom stond als trainer zeven keer tegenover Ajax in de Eredivisie. Hij won drie duels en verloor er vier. Geen van de huidige Eredivisie-coaches won vaker van Ajax.

* Hakim Ziyech was in zijn zeven Eredivisie-duels namens Ajax betrokken bij zeven goals (twee goals, vijf assists).

* Als speler van FC Twente scoorde Ziyech vier keer in zes Eredivisie-wedstrijden tegen AZ, dat daarmee samen met sc Heerenveen en Willem II zijn favoriete tegenstander is.

* Davy Klaassen staat op scherp. Bij een gele kaart is hij automatisch voor het volgende competititeduel geschorst.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst