Menu
Feiten & Weetjes AZ - Ajax

Feiten & Weetjes AZ - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur in Alkmaar op tegen AZ. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* AZ – Ajax werd in de Eredivisie voor het eerst gespeeld op 18 mei 1969. Ajax versloeg AZ’67 die dag met 0-3. Doelpunten kwamen van Piet Keizer, Inge Danielsson en Johan Cruijff.

* Afgelopen seizoen leverde het bezoek aan Alkmaar de Ajacieden een 2-3 zege op. Doelpuntenmakers in het AFAS Stadion waren Siem de Jong (2) en Daley Blind.

* Ajax en AZ troffen elkaar dit seizoen al een keer eerder. Kampioen Ajax versloeg twee weken terug AZ met 2-3 in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Siem de Jong (foto boven) tekende voor de winnende treffer.

* Zondag wacht de 36ste editie van AZ – Ajax in de Eredivisie. Ajax verliet Alkmaar achttien keer met een zege. Tien edities van AZ – Ajax eindigden in een gelijkspel.

* In de huidige Ajax-selectie hebben Kolbeinn Sigthórsson en Niklas Moisander een verleden bij AZ. In de AZ-selectie speelde alleen keeper Erik Heijblok ooit in Ajax 1.

Ajax boekte afgelopen seizoen een 2-3-overwinning bij AZ. Christian Eriksen (foto) zag zijn ploeggenoten Siem de Jong (2) en Daley Blind scoren. Ajax boekte afgelopen seizoen een 2-3-overwinning bij AZ. Christian Eriksen (foto) zag zijn ploeggenoten Siem de Jong (2) en Daley Blind scoren.

* In het verleden kwamen meerdere spelers uit voor zowel Ajax als AZ. Enkele bekende voorbeelden zijn: Demy de Zeeuw, Ronald Spelbos, John Bosman en Shota Arveladze.

* Ajax verloor in 2010 voor het laatst een uitwedstrijd tegen AZ. Op 14 november 2010 eindigde AZ – Ajax in 2-0.

* Ajax won twee keer met vijf doelpunten verschil op bezoek bij AZ. In 1973 won Ajax met 0-5. In 1986 eindigde AZ – Ajax in 1-6. Het zijn nog altijd dé doelpuntrijkste uitzeges van Ajax op AZ.

* AZ heeft zijn laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie niet kunnen winnen van Ajax.

* Ajax besloot zijn laatste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie met een zege. De laatste vijftien competitiewedstrijden gingen bovendien niet verloren.

* Ajax heeft in zijn laatste zeventien competitiewedstrijden telkens minstens een keer gescoord. In de laatste vier competitieduels incasseerde het bovendien geen tegentreffer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst