Menu
Feiten & Weetjes bekerduel AZ - Ajax

Feiten & Weetjes bekerduel AZ - Ajax

Ajax neemt het donderdag in de halve finale van het KNVB Bekertoernooi vanaf 20:45 uur op tegen AZ. In aanloop naar het duel in Alkmaar zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere (beker)ontmoetingen op een rij.

* Frank de Boer kan zijn 100ste zege behalen als hoofdtrainer van Ajax (alle competities). Alleen Rinus Michels (228 zeges) en Louis van Gaal (190) bereikten die mijlpaal ooit als trainer van Ajax.

* Ajax en AZ treffen elkaar dit seizoen voor de vierde keer. Ajax won de strijd om de Johan Cruijff Schaal (2-3) en het thuisduel (4-0) in de Eredivisie. In Alkmaar eindigde het competitieduel in 3-2. Als Ajax wint, boekt het voor het eerst in de historie drie zeges in een seizoen op AZ.

* Ajax en AZ treffen elkaar voor het vierde achtereenvolgende seizoen in het bekertoernooi. Alle drie eerder gespeelde bekerduels waren in de ArenA. AZ won in 2012 – 2013 en 2011 – 2012 (duel werd toen overgespeeld na supporter op veld). Ajax won de bekerontmoeting in 2010 – 2011: 1-0. Miralem Sulejmani maakte de winnende.

* AZ en Ajax treffen elkaar in de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. AZ en Ajax streden afgelopen seizoen ook al om een plek in de bekerfinale. De halve finalewedstrijd in 2013 ging met 0-3-verloren.

* Ajax en AZ troffen elkaar in de historie acht keer eerder in het nationale bekertoernooi. De Amsterdammers wonnen twee keer en gingen vijf keer onderuit tegen de Alkmaarders.

Edgar Davids was met zijn benutte penalty in de bekerfinale van 2007 tegen AZ beslissend voor Ajax' zeventiende bekerwinst. Edgar Davids was met zijn benutte penalty in de bekerfinale van 2007 tegen AZ beslissend voor Ajax' zeventiende bekerwinst.

* Een bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ eindigde (in de reguliere speeltijd) slechts een keer in een gelijkspel. De bekerfinale van 2007 bleef ook na verlenging onbeslist: 1-1. Ajax won de beker uiteindelijk na penalty’s. Edgar Davids hielp Ajax met zijn benutte strafschop aan de zeventiende bekerzege.

* Na de (voorlopig laatste) bekerwinst in 2010 staan achttien nationale bekers in de prijzenkast van Ajax. AZ won de nationale beker vier keer. De Alkmaarders versloegen afgelopen seizoen PSV in de bekerfinale: 2-1.

* AZ’67 en Ajax troffen elkaar ook in de bekerfinales van 1978 en 1981. Beide finales werden gespeeld in het Olympisch Stadion en werden gewonnen door de Alkmaarders.

* De enige keer dat AZ en Ajax in de beker in Alkmaar tegen elkaar speelden, was de eerste bekerontmoeting in 1969 - 1970. AZ won met 2-1 in de achtste finales. Ajax werd als verliezer alsnog ‘ingeloot’ (een experiment dat seizoen), waarna de club uiteindelijk de beker veroverde.

* Frank de Boer won de KNVB Beker twee keer als speler. In 1993 (6-2-zege op Heerenveen) en in 1998 (5-0-winst op PSV). AZ-trainer Dick Advocaat won de beker één keer als speler van ADO (1968) en één keer als trainer van PSV (1996). Sinds de invoering van het betaald voetbal slaagden twaalf personen erin om de beker zowel te winnen als speler en als trainer.

* Ajax kan voor de 24e keer de finale bereiken. Van de voorgaande 23 keer won Ajax 18 keer de beker. Beide zijn records. Ajax kan zijn 13e uitduel op rij winnen in de beker. De 12 gewonnen uitduels op rij is al een record in het betaalde voetbal. De laatste ploeg die thuis van Ajax won was FC Volendam op 12 november 2008 (1-0, na verlenging).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports