Menu
Feiten & Weetjes bekerduel Kozakken Boys - Ajax

Feiten & Weetjes bekerduel Kozakken Boys - Ajax

Ajax treft woensdag vanaf 18:30 uur Kozakken Boys in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi. In aanloop naar het treffen op Sportpark De Zwaaier zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij over Kozakken Boys - Ajax én Ajax in het bekertoernooi.

* Ajax trad op 26 september 2007 in Werkendam aan voor een bekerduel met Kozakken Boys. Ajax won het duel, na verlenging, met 1-2. Voor de gasten scoorden John Heitinga en Dennis Rommedahl.

* Het bekerduel Kozakken Boys – Ajax was in het seizoen 2007-2008 de officiële debuutwedstrijd van zowel Siem de Jong als keeper Erik Heijblok. Laatstgenoemde is (jeugd)keeperstrainer op de Toekomst.

* Kozakken Boys speelt dit seizoen in de (her)ingevoerde Tweede Divisie. De Werkendammers staan na tien wedstrijden zevende. De achterstand op koploper Jong AZ is zes punten.  

* Ajax bereikte de tweede ronde van het bekertoernooi door Willem II te verslaan. In de ArenA werd het 5-0. Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong debuteerden; Nouri en De Ligt scoorden die avond ook.

* De laatste negen doelpunten van Ajax in de beker werden door negen verschillende spelers gemaakt.

Kozakken Boys en Ajax troffen elkaar in 2007-2008 ook in het bekertoernooi. Siem de Jong was die avond een debuterende Ajacied.
Kozakken Boys en Ajax troffen elkaar in 2007-2008 ook in het bekertoernooi. Siem de Jong was die avond een debuterende Ajacied.

* De laatste keer dat Ajax een bekerduel speelde met een amateurclub was in het seizoen 2014-2015. Op 28 oktober 2014 versloegen de Amsterdammers SV Urk met 0-4. Lerin Duarte, Arek Milik (2) en Richairo Zivkovic scoorden die avond.

* Sinds de invoering van het betaald voetbal verloor Ajax slechts een bekerduel van een (semi-)profclub. In 1964 verloor de club bij RCH (2-0), dat in de toenmalige Tweede Divisie speelde.

* Hoofdrainer Danny Buijs en aanvaller Berry Powel zijn de bekendste namen bij Kozakken Boys. Powel verloor alle vier Eredivisie-ontmoetingen met Ajax. Buijs kreeg in zijn carrière als speler twee keer een directe rode kaart, beide keren tegen Ajax.

* Het bekertreffen met de amateurs van WHC leverde Ajax’ grootste overwinning op in het KNVB Bekertoernooi. Op 23 december 2009 won Ajax in Zwolle met 1-14. Luis Suarez scoorde zes keer.

* Ajax speelde in het amateurtijdperk zijn eerste bekerwedstrijd in de clubhistorie. Op 6 november 1904 was in Rotterdam Saturnus met 2-1 te sterk voor de Ajacieden.

* Ajax won de nationale beker tot nu toe 18 keer. De laatste bekerwinst dateert uit het seizoen 2009-2010.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst