Menu
Feiten & Weetjes Cambuur - Ajax

Feiten & Weetjes Cambuur - Ajax

Ajax speelt zondag vanaf 12:30 uur uit tegen Cambuur Leeuwarden. In aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en Cambuur op een rij.

* Cambuur – Ajax wordt zondag pas voor de vierde keer gespeeld in de Eredivisie. De Friezen gingen drie keer onderuit en slaagden erin een keer te winnen.

* De enige keer dat Cambuur zijn thuiswedstrijd tegen Ajax won, was op 11 april 1999: 4-1. Shota Arveladze tekende die dag voor de enige Ajax-treffer.

* Na de 4-1-nederlaag bij Cambuur verloren de Ajacieden nooit meer van een promovendus in de Eredivisie.

* De eerste editie van Cambuur – Ajax (1-3) in de Eredivisie werd gespeeld op 21 maart 1993. Voor Ajax scoorden Dennis Bergkamp (2) en Marc Overmars. Sonny Silooy passeerde zijn eigen doelman Edwin van der Sar.

* De laatste editie van Cambuur – Ajax dateert van 27 augustus 1999. De Ajacieden wonnen met 0-3 na goals van Brian Laudrup, Dani en Wamberto.

*In alle 8 duels tussen beide ploegen (thuis/uit) werd minimaal 3 keer gescoord door 1 van beide clubs.

* Cambuur leverde in het seizoen 1995-1996 een onvervalste stunt toen het Ajax versloeg in de beker: 2-0. Ajax was toen winnaar van de Champions League Ên de Wereldbeker voor clubteams.

* Jody Lukoki is dit seizoen door Ajax verhuurd aan Cambuur. In het verleden droegen meer spelers de shirts van Ajax en Cambuur. Bekend voorbeelden zijn Fred Grim en Jaap Stam.

* Sinds de oprichting op 19 juni 1964 speelde Cambuur in totaal vier jaar (twee periodes van twee jaar) in de Eredivisie. De Leeuwardse club debuteerde in 1992-1993 op het hoogste niveau.

* Voordat hij bij Ajax begon als hoofdtrainer was Leo Beenhakker tussen 1972 en 1975 trainer van Cambuur. Ook ex-Ajacied Stanley Menzo en huidig Ajax-scout Roy Wesseling waren er ooit trainer.

* Daley Blind kan zijn 100e Eredivisiewedstrijd spelen (17 voor Groningen, 82 voor Ajax).

Tekst en foto: Ajax.nl