Menu
Feiten & Weetjes Cambuur - Ajax

Feiten & Weetjes Cambuur - Ajax

Ajax speelt zaterdag vanaf 19:45 uur de uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. In aanloop naar het duel in de Friese hoofdstad zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en Cambuur op een rij.

* Cambuur – Ajax wordt zaterdag pas voor de zesde keer gespeeld in de Eredivisie. De Friezen gingen vijf keer onderuit en slaagden erin een keer te winnen.

* De eerste editie van Cambuur – Ajax (1-3) in de Eredivisie werd gespeeld op 21 maart 1993. Voor Ajax scoorden Dennis Bergkamp (2) en Marc Overmars. Sonny Silooy passeerde zijn eigen doelman Edwin van der Sar.

* Afgelopen seizoen boekte Ajax een 2-4-overwinning in Leeuwarden. Op zondag 9 november 2014  scoorden Arek Milik (2), Davy Klaassen en Anwar El Ghazi.

* De enige keer dat Cambuur zijn thuiswedstrijd in Eredivisie-verband tegen Ajax won, was op 11 april 1999: 4-1. Shota Arveladze tekende die dag voor de enige Ajax-treffer.

* Cambuur leverde in het seizoen 1995-1996 een onvervalste stunt toen het Ajax versloeg in de beker: 2-0. Ajax was toen winnaar van de UEFA Champions League én de Wereldbeker voor clubteams.

* Alle uit- en thuisduels meegerekend won Cambuur slechts 1 van de 13 Eredivisie-duels met Ajax. De Friezen hielden de Amsterdammers in die reeks wel een keer op een gelijkspel.

Ajax won de thuiswedstrijd tegen Cambuur eerder dit seizoen met 5-1. Op 21 november 2015 was Davy Klaassen met twee goals Ajax’ topschutter. Ook Arek Milik, Joël Veltman en Amin Younes lieten de ArenA juichen.
Ajax won de thuiswedstrijd tegen Cambuur eerder dit seizoen met 5-1. Op 21 november 2015 was Davy Klaassen met twee goals Ajax’ topschutter. Ook Arek Milik, Joël Veltman en Amin Younes lieten de ArenA juichen.

* Davy Klaassen is met vier goals gedeeld topscorer voor Ajax tegen Cambuur in de Eredivisie, samen met Ajax' huidige assistent-trainer Dennis Bergkamp. Milik volgt met drie goals tegen de Friezen.

* Ajax scoorde in elk van zijn Eredivisie-ontmoetingen met Cambuur (38 doelpunten in totaal). Cambuur – Ajax is zaterdag een duel tussen de lijstaanvoerder en de nummer laatst van de Eredivisie.

* Ajax is dertien competitieduels op rij ongeslagen. Vorig seizoen bleef de club tussen september 2014 en januari 2015 vijftien wedstrijden op rij ongeslagen.  Cambuur won slechts 1 van zijn 12 Eredivisie-wedstrijden in 2016.

* Arek Milik scoorde in zes opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden van Ajax. De laatste Ajacied die in zeven Eredivisie-duels op rij scoorde was Rafael van der Vaart in september-oktober 2001.

* Djavan Anderson, Calvin Mac-Intosch, Mikhail Rosheuvel en Darryl Lachman zijn oud-Ajacieden in de selectie van Cambuur. De voetballers doorliepen (een deel van) de Ajax-jeugdopleiding.

* In het verleden droegen meer spelers zowel het shirt van Ajax als dat van Cambuur. De bekendste voorbeelden zijn: Jaap Stam, Fred Grim en Daniël de Ridder.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst