Menu
Feiten & Weetjes Cambuur - Ajax

Feiten & Weetjes Cambuur - Ajax

Ajax treedt donderdag vanaf 18:30 uur aan bij Cambuur voor een duel in de achtste finales van het KNVB Bekertoernooi. In aanloop naar het bekertreffen in Leeuwarden zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rijtje.

* Ajax en Cambuur troffen elkaar sinds de invoering van het betaald voetbal twee keer eerder in het bekertoernooi. De eerste keer was op 7 juni 1961. Ajax won het halve finaleduel op neutraal terrein met 7-4. Henk Groot tekende voor een hattrick.

* Cambuur leverde op 30 januari 1996 een onvervalste stunt door Ajax te verslaan in de beker: 2-0. Ajax was toen winnaar van de UEFA Champions League én de Wereldbeker voor clubteams. Het was de enige voorgaande editie van Cambuur – Ajax in de beker.

* De enige keer dat Cambuur zijn thuiswedstrijd tegen Ajax won in de Eredivisie, was op 11 april 1999: 4-1. Shota Arveladze tekende die dag voor de enige Ajax-treffer.

* De eerste editie van Cambuur – Ajax (1-3) in de Eredivisie werd gespeeld op 21 maart 1993. Voor Ajax scoorden Dennis Bergkamp (2) en Marc Overmars. Sonny Silooy passeerde zijn eigen doelman Edwin van der Sar.

* In de Eredivisie won Ajax 6 van zijn 7 uitduels met Cambuur, inclusief die in de laatste 3 seizoenen.

* Ajax trof dit seizoen al 11 keer doel in het bekertoernooi. Alleen Vitesse was even doeltreffend tot nu toe in de beker.

* Ajax won 16 van zijn laatste 17 uitduels in de KNVB Beker. In deze reeks werd alleen vorig seizoen bij Feyenoord verloren: 1-0.

De laatste keer dat Cambuur – Ajax werd gespeeld was in het seizoen 2015-2016. Op 9 april 2016 werd het slechts 0-1. Davy Klaassen hielp Ajax aan de enige treffer. Cambuur degradeerde niet veel later uit de Eredivisie.
De laatste keer dat Cambuur – Ajax werd gespeeld was in het seizoen 2015-2016. Op 9 april 2016 werd het slechts 0-1. Davy Klaassen hielp Ajax aan de enige treffer. Cambuur degradeerde niet veel later uit de Eredivisie.

* De laatste keer dat Ajax in de beker werd uitgeschakeld door een club uit de eerste divisie/Jupiler League was op 27 november 1996 bij Heracles Almelo: 1-0.

* Cambuur – Ajax kan ook een duel worden tussen vader Peter en zoon Gino Bosz. De laatste speelde dit seizoen 6 competitieduels voor Cambuur. Net als zijn vader was ook Bosz junior eerder actief bij  Vitesse en Heracles.  

* Robbert Schilder, Djavan Anderson en Danny Bakker zijn oud-Ajacieden in de selectie van Cambuur. Schilder is van dat trio de enige die Ajax 1 haalde; hij speelde tussen 2005 en 2009 23 officiële duels als Ajacied in de Eredivisie.

* Anderson speelde in 2013-2014 8 duels voor Jong Ajax in de Jupiler League. Bakker kwam de voorbije drie seizoenen in de JL tot 55 duels.  

* In het verleden droegen meer spelers zowel het shirt van Ajax als dat van Cambuur. De bekendste voorbeelden zijn: Jaap Stam, Fred Grim en Daniël de Ridder.

* Huidig Jong Ajax-trainer Marcel Keizer is oud-trainer van Cambuur. Ook de oud-Ajacieden Leo Beenhakker en Stanley Menzo waren ooit trainer in Leeuwarden. Hetzelfde geldt voor Ajax-scout Roy Wesseling.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst