Menu
Feiten & Weetjes Cambuur - Ajax

Feiten & Weetjes Cambuur - Ajax

Ajax speelt zondag vanaf 12:30 uur uit tegen Cambuur Leeuwarden. In aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en Cambuur op een rij.

* Cambuur – Ajax wordt zondag pas voor de zesde keer gespeeld in de Eredivisie. De Friezen gingen vier keer onderuit en slaagden erin een keer te winnen.

* Afgelopen seizoen boekte Ajax een 1-2-overwinning in Leeuwarden. Op 15 december 2013 scoorden Lasse Schöne en (diep in de verlenging) Davy Klaassen. Daarvoor troffen beide clubs elkaar veertien jaar niet.

* De enige keer dat Cambuur zijn thuiswedstrijd tegen Ajax won, was op 11 april 1999: 4-1. Shota Arveladze tekende die dag voor de enige Ajax-treffer.

* Ajax is zeven competitieduels ongeslagen. Cambuur slaagde er niet in om zijn laatste drie competitieduels te winnen.

* De eerste editie van Cambuur – Ajax (1-3) in de Eredivisie werd gespeeld op 21 maart 1993. Voor Ajax scoorden Dennis Bergkamp (2) en Marc Overmars. Sonny Silooy passeerde zijn eigen doelman Edwin van der Sar.

* Cambuur-speler Dejan Meleg is door Ajax tot aan het einde van dit seizoen verhuurd aan de Leeuwardenaren.

Daniël de Ridder is dit seizoen speler van Cambuur. De Amsterdammer was tussen 2004 en 2005 een sierlijke rechtsbuiten in de Ajax-selectie. De Ridder speelde onder meer als Ajacied in de UEFA Champions League. Daniël de Ridder is dit seizoen speler van Cambuur. De Amsterdammer was tussen 2004 en 2005 een sierlijke rechtsbuiten in de Ajax-selectie. De Ridder speelde onder meer als Ajacied in de UEFA Champions League.

*Daniël de Ridder, Donovan Slijngard en Calvin Mac-Intosch zijn oud-Ajacieden in de selectie van Cambuur. De Ridder speelde tussen 2004 en 2005 30 officiële wedstrijden in Ajax 1 (3 goals). Slijngard en Mac-Intosch reikten tot Jong Ajax.

* In het verleden droegen meer spelers zowel het shirt van Ajax als dat van Cambuur. De bekendste voorbeelden zijn: Jaap Stam en Fred Grim.

* Ajax verloor in de Eredivisie nog nooit een duel op kunstgras. De Amsterdammers wonnen 12 keer op kunstsprieten en speelden vier keer gelijk.

* Davy Klaassen gaf in de Eredivisie dit seizoen tot nu toe de meeste assists: 7. Ajax’ topscorer Lasse Schöne (6 goals) is met zijn drie assists samen met Marko Veijinovic de meest waardevolle speler in de Eredivisie ’14-’15.

* Voordat hij bij Ajax begon als hoofdtrainer was Leo Beenhakker tussen 1972 en 1975 trainer van Cambuur. Ook ex-Ajacied Stanley Menzo en huidig Ajax-scout Roy Wesseling waren er ooit trainer.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Feiten en Weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De Feiten en Weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.