Menu
Feiten & Weetjes Celta de Vigo - Ajax

Feiten & Weetjes Celta de Vigo - Ajax

Ajax gaat donderdagavond op bezoek bij Celta de Vigo. In aanloop naar het duel in Estadio Balaídos zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij.

* Ajax werd tussen 2010 en 2014 vijfmaal op rij in de groepsfase van de Champions League gekoppeld aan een Spaanse opponent. Drie keer volgde een dubbele ontmoeting met Real Madrid en twee keer kwam Barcelona uit de koker rollen.

* Van die tien ontmoetingen met Spanjaarden in de Champions League won Ajax er slechts één. Dat was in november 2013 in de Amsterdam ArenA tegen Barcelona. De overige negen duels werden allemaal verloren.

* Ajax bracht eenmaal eerder een bezoek aan Estadio Balaídos, in 2004. De Ajacieden verloren het vierde duel van de groepsfase van de Champions League met 3-2. De Amsterdamse doelpunten kwamen van Wesley Sonck en Rafael van der Vaart.

* Ajax trof in totaal tien keer eerder een Spaanse club. Naast Celta, Barcelona en Real Madrid waren dat Espanyol, Valencia, Mallorca, Atletico Madrid, Osasuna, Real Zaragoza en Athletic Bilbao.

* De Europese campagne van het seizoen 2003-2004 is nog het altijd het hoogtepunt van Celta de Vigo. De club overwinterde in het miljoenenbal en vond uiteindelijk zijn Waterloo tegen Arsenal in de achtste finales.

* Diverse spelers verdedigden zowel de clubkleuren van Celta de Vigo als die van Ajax. Dat waren vooral veel aanvallers. Onder meer Daniel de Ridder, Bennie McCarthy, Michael Krohn-Dehli en Mido zijn in Vigo én Amsterdam actief geweest.

* Celta de Vigo is de laatste jaren een vaste waarde in het linkerrijtje van de Primera Divison. De club eindigde achtereenvolgens als negende, achtste en zesde.

* Blikvanger van de Celta-selectie, zeker vanuit Nederlands perspectief, is John Guidetti. De spits speelde in het seizoen 2011-2012 een jaartje op huurbasis bij Feyenoord en verwierf in Rotterdam door 21 competitietreffers flinke populariteit.

* Trainer van Celta is de Argentijn Eduardo Berizzo, een voormalig speler van de club. Hij was tussen 2001 en 2005 als speler actief in Vigo en keerde er in 2014 terug. Onder de oud-Argentijns international zette Celta de weg naar boven in.

* Celta en Ajax zijn beide nog ongeslagen in deze groepsfase. Ajax klopte Panathinaikos (1-2) en Standard Luik (1-0), terwijl Celta remiseerde in Luik (1-1) en voor eigen publiek won van Panathinaikos (2-0).

* Ajax' grootste overwinning op een Spaanse club is een 3-0-zege. Dit gebeurde tegen Atletico Madrid, Athletic Bilbao en Real Zaragoza. De grootste nederlaag (0-4) kwam op het bord tegen Real Madrid en Barcelona.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst