Menu
Feiten & Weetjes Celtic - Ajax

Feiten & Weetjes Celtic - Ajax

Ajax speelt donderdag vanaf 21:05 uur de belangrijke UEFA Europa League-wedstrijd tegen Celtic. In aanloop naar het duel in Schotland zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide clubs en eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax en Celtic openden de poulefase met een gelijkspel in de Amsterdam ArenA: 2-2. Namens Ajax scoorden Viktor Fischer en invaller Lasse Schöne.

* Nir Bitton tekende in de ArenA voor de openingstreffer van Celtic. De Israeliër is net als zijn ploeggenoot Stefan Johansen geschorst voor de thuiswedstrijd tegen Ajax.

* Celtic en Ajax stonden negen keer eerder tegenover elkaar in Europees verband. De Schotten wonnen vier keer, Ajax stapte na drie duels als winnaar van het veld.

* Van de 12 doelpunten die Ajax maakte tegen Celtic werd de helft gemaakt door Deense voetballers: Lasse Schöne (3), Viktor Fischer (1), Søren Lerby (1) en Jesper Olsen (1).

Lasse Schöne maakte in zijn carriere als Ajacied drie doelpunten tegen Celtic. De Deen scoorde namens Ajax alleen vaker tegen Vitesse: 4.
Lasse Schöne maakte in zijn carriere als Ajacied drie doelpunten tegen Celtic. De Deen scoorde namens Ajax alleen vaker tegen Vitesse: 4.

* Ajax wist zijn laatste vijf Europese wedstrijden niet te winnen. De Amsterdammers speelden vier keer gelijk en besloten een duel een keer met een gelijkspel.

* Ajax wacht vijf Europese uitwedstrijden op een overwinning: drie gelijke spelen en twee nederlagen. De Amsterdammers wonnen zelfs slechts 1 van de laatste 17 Europese uitduels (10 nederlagen en 6 gelijke spelen).

* Celtic won zijn laatste 9 wedstrijden in de Europa League niet. Alleen Standard Luik (10), Partizan Belgrado (12) en Slovan Bratislava (12) wachten nog langer op een overwinning in de Europa League.

* Derk Boerrigter is de enige oud-Ajacied in de selectie van Celtic. De aanvaller verruilde Amsterdam voor Glasgow in juli 2013. In het verleden droeg ook Evander Sno de shirts van beide clubs.

* Molde FK is inmiddels zeker van een plek in de knock-outfase van de Europa League. Fenerbahçe staat tweede met twee punten voorsprong op Ajax. Celtic staat drie punten achter op de Turken.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees