Menu
Feiten & Weetjes Dnipro - Ajax

Feiten & Weetjes Dnipro - Ajax

Ajax neemt het donderdag vanaf 19:00 uur in de UEFA Europa League op tegen Dnipro Dnipropetrovsk. In aanloop naar het Europese duel in de achtste finales van de EL zet Ajax.nl een aantal weetjes over Ajax en Dnipro op een rij.

* Ajax en Dnipro Dnipropetrovsk staan voor het eerst tegenover elkaar. De Oekraïners speelden eerder wel Europese duels met PSV, FC Utrecht en AZ. Alleen AZ won van Dnipro.

* Dnipro Dnipropetrovsk won afgelopen weekend nipt van hekkensluiter Karpaty Lviv. Nikola Kalinic tekende voor de enige treffer: 1-0. Dnipro staat derde in de Oekraïnse Eredivisie.

* Dnipro begon het Europese seizoen in de derde voorronde van de UEFA Champions League. FC Kopenhagen was daarin te sterk. De Oekraïners bereikten via Hajduk Split de groepsfase van de Europa League.

* Dnipro trof in de groepsfase van de Europa League Internazionale, St. Etienne en FC Qarabag. De Oekraïners besloten de poule als nummer twee, achter groepswinnaar Internazionale.

* Dnipro bereikte de achtste finale van de Europa League door Olympiakos te verslaan. Op Griekse bodem bleek de 2-2 voldoende, nadat Dnipro eerder al voor eigen publiek met 2-0 won.

* Ajax bereikte in het seizoen 2002-2003 voor het laatst de kwartfinales van een Europees toernooi. AC Milan was in die kwartfinales nipt te sterk voor de Ajacieden van trainer Ronald Koeman.

Arek Milik kan tegen Dnipro in de voetsporen treden van oud-Ajacied Shota Arveladze. De Georgische spits was de laatste Ajacied die in vier opeenvolgende Europese Ajax-duels scoorde. Arveladze leverde dat kunststukje in het seizoen 1997 - 1998. Voor Milik staat de teller op drie opeenvolgende Europese goals... Arek Milik kan tegen Dnipro in de voetsporen treden van oud-Ajacied Shota Arveladze. De Georgische spits was de laatste Ajacied die in vier opeenvolgende Europese Ajax-duels scoorde. Arveladze leverde dat kunststukje in het seizoen 1997 - 1998. Voor Milik staat de teller op drie opeenvolgende Europese goals...

* Ajax is de enige regerend landskampioen die nog meedoet aan de UEFA Europa League.

* Ajax stond in het seizoen 2010-2011 voor het laatst tegenover een opponent uit de Oekraïne. Dinamo Kiev werd geklopt in de voorronde voor de Champions League.

* Dnipro moet het in de heenwedstrijd stellen zonder de geschorste Jaba Kankava. Zeven Oekraïnse spelers lopen bij geel direct een schorsing op voor het komende duel.

* Arek Milik kan Shota Arveladze opvolgen als eerste Ajacied die in vier opeenvolgende Europese duels scoort. Arveladze voltooide zijn vierluik in het seizoen 1997-1998.

* De Ajacieden Anwar El Ghazi, Niklas Moisander, Davy Klaassen en Joël Veltman staan op scherp. Bij een gele kaart volgt automatisch een schorsing voor de return in de ArenA.

* Ajax heeft drie Europese wedstrijden op rij geen tegentreffer gehad. Vier keer op rij de nul houden in Europa lukte Ajax voor het laatst van augustus tot en met oktober 2001.

* Vanwege de onrust in het oosten van Oekraïne speelt Dnipro zijn Europese thuiswedstrijd in het Olympisch Stadion in Kiev. In het immense stadion passen 70.000 toeschouwers. Dnipro speelt zijn thuisduels in de competitie wel in Dnipropetrovsk.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.