Menu
Feiten & Weetjes Dordrecht - Ajax

Feiten & Weetjes Dordrecht - Ajax

Ajax besluit het seizoen zondag vanaf 14:30 uur uit tegen FC Dordrecht. In aanloop naar het laatste duel van deze competitie zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Dordrecht – Ajax werd voor het eerst gespeeld in de Eredivisie op 3 mei 1992. Ajax won die dag met 0-5. Het is de grootste uitoverwinning op Dordrecht.

* Ajax speelde op 29 oktober 2009 voor het laatst een uitwedstrijd tegen FC Dodrecht. Het bekerduel leverde de Ajacieden een zwaarbevochten 1-2-zege op. Urby Emanuelson scoorde in de laatste minuut van de verlenging.

* De Dordtse club onderging in de voorbije seizoenen veel naamsveranderingen. In 1991-1992 heette de club SVV/Dordrecht’90, eerder was dat DS’79. In latere jaren werd het Dordrecht’90, waarna de club als FC Dordrecht doorging.

* Ajax speelde in competitieverband vijf wedstrijd tegen de fusieclub Dordrecht. De Amsterdammers wonnen vijf keer in Dordrecht. Ajax scoorde 16 keer, Dordrecht drie keer.

* Eerder dit seizoen versloeg Ajax FC Dordrecht met 4-0. In de Amsterdam ArenA scoorden op 1 november 2014 Lasse Schöne (2), Joël Veltman en Lucas Andersen.

* Jasper Cillessen maakte dit seizoen de meeste minuten als Ajacied. In de Eredivisie stond hij al 2880 minuten onder de lat (32 volledige duels). Davy Klaassen (geblesseerd) volgt op 2583 minuten.

Ajax speelde in het seizoen 2009-2010 voor het laatst in Dordrecht. Urby Emanuelson (rechts) loodste Ajax in het bekerduel last-minute voorbij Dordrecht. Ajax speelde in het seizoen 2009-2010 voor het laatst in Dordrecht. Urby Emanuelson (rechts) loodste Ajax in het bekerduel last-minute voorbij Dordrecht.

* Dordrecht-trainer Jan Everse heeft een verleden als Ajacied. Vanaf zijn debuut in het seizoen 1977-1978 speelde hij 95 officiële duels. Everse tekende als Ajacied voor één treffer.

* In het verleden droegen meer spelers zowel het shirt van Dordrecht als Ajax. Bekende voorbeelden zijn: Dean Gorré, Gerrie Mühren en John Nieuwenburg.

* FC Dordrecht incasseerde in alle uit- en thuisduels met Ajax minimaal een doelpunt per duel.

* Ajax is ongeslagen in zijn laatste zeven uitduels in de Eredivisie. De Ajacieden zijn in totaal twaalf duels ongeslagen.

* Dordrecht slaagde er niet in om zijn laatste acht duels in de Eredivisie winnend af te sluiten. De Zuid-Hollanders wonnen dit hele seizoen maar drie keer.

* Scheidsrechter Pol van Boekel fluit zondag Ajax’ laatste wedstrijd van het seizoen 2014-2015. Hij floot ook Ajax’ thuiswedstrijd tegen Vitesse (4-1), de openingswedstrijd in de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.